Site pictogram Tilburgers.nl

Lochal wint twee prijzen tijdens verkiezing BNA Beste gebouw 2019

De Lochal als winnaar. Foto: John Geerts

De Lochal heeft twee prijzen gewonnen tijdens de  BNA Beste Gebouw 2019-verkiezing. Naast de eerste prijs in de Categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie won de Lochal ook de eerste prijs van de Publieksjury.

Dat werd vandaag 17 mei 2019 bekend gemaakt tijdens uitreiking van de prijzen in de Lochal.   Het juryvoorzitterschap was in handen van Jort Kelder. Architecten uit heel Nederland waren aanwezig bij de bekendmaking.

De vakjury stelde over de Lochal dat het gebouw aantoont ‘hoe je de kracht van het bestaande benut’. Ook lovend was het over de manier waarop ‘een doods gebied in de stad is omgetoverd in een bruisende plek, waar bewoners uit heel Tilburg – en daarbuiten – bij elkaar komen’.

Juryrapport: “de beweegbare wanden in de vorm van zes enorme gordijnen” Foto: John Geerts

De traptribune met verblijfs- en studeerplekken en de beweegbare wanden in de vorm van zes enorme gordijnen (ontwikkeld met het Tilburgse Textiellab) noemt de jury ‘briljante vondsten’.
Volgens het juryrapport: “De LocHal is een gebouw vol verrassingen: een hangout voor zzp-ers, een décor om koffie te drinken, een forum voor debatten. Een toffe plek die op allerlei manieren aantrekkelijk is en wellicht de interesse in het boek opnieuw aanwakkert. Dit is de onbetwiste categoriewinnaar.”

Hotel Jakarta en de Noord zuid lijn waren de andere genomineerde in de Categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie. 

Bij de Publieksprijs met in totaal 10.000 stemmen kreeg de Lochal maar liefst 4.700 stemmen.

De andere nominaties bij de Publieksprijs waren naast de Lochal, Pontsteiger en Erasmus.

 

De 14e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar – dé architectuurprijs van Nederland – ging in januari van start.

Architecten en hun opdrachtgevers werden uitgenodigd om hun beste gebouw, opgeleverd in 2018, op www.gebouwvanhetjaar.nl in te zenden. De verkiezing is onder leiding van een zeskoppige vakjury . Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Stimulerende Omgevingen en Particuliere Woonbeleving.

Mobiele versie afsluiten