Commissielid van Lokaal Tilburg Jan Heijman kondigde maandagmiddag 20 februari aan dat hij met andere partijen in overleg wil om een motie van wantrouwen in te dienen tegen wethouder Hans Kokke. Deze aankondiging was het slotakkoord van een heftig debat naar aanleiding van het feit dat het RIBW een woonvorm voor cliënten wil vestigen naast basisschool Jeanne d’Arc in de wijk ’t Zand in Tilburg west.
Directrice van de basisschool, mevrouw De Bruin, was als inspreekster aanwezig bij de vergadering van de commissie Sociale Stijging en kreeg veel complimenten voor de manier waarop zij opkomt voor haar school en haar leerlingen.
Voor de wethouder was er alleen veel kritiek. Hij legde uit dat hij voor het eerst op de hoogte was van de plannen op 19 juni 2016, toen de projectontwikkelaar een vergunning had ingediend. De vergunning werd toen afgewezen, omdat ‘wonen’ niet mag volgens het bestemmingsplan en omdat verschillende afdelingen binnen de gemeente het een geen goed plan vonden. Hierop heeft de ontwikkelaar bezwaar gemaakt.
De bezwaarcommissie die dat bezwaar moet beoordelen heeft toen alleen op juridische manier gekeken naar de aanvraag en vond dat de vergunning wel kon worden verleend, volgens de zogenoemde ‘kruimelregeling’ waarin kleinschalige plannen mogen afwijken van het bestemmingsplan, met als argument, “dat er op die locatie al zoveel wel kan, dat wonen geen bezwaar hoeft te zijn”. aldus wethouder Hans Kokke.
Daarna had het RIBW meteen contact moeten opnemen met de bewoners en de school om in gesprek te gaan, wat niet is gebeurd. In tussentijd heeft ook niemand bij de gemeente Tilburg er aan gedacht om de buurt en de school te informeren, omdat er “wel van uit werd gegaan dat het RIBW dit ging doen”.
In de climax van het debat vroegen meerdere raadsleden aan de wethouder om in te grijpen en de bewoners te helpen nu zij geen andere keus hebben dan zelf in bezwaar te gaan tegen de vergunning. Jacqueline Gerssen (VVD): “Het vertrouwen is gewoon weg.” (…) “RIBW zal de communicatie wel doen? Waarom eis je dit niet? Waarom ga je er van uit? Boeit het het RIBW niet of boeit het de gemeente niet? Of beide? Ik wil niet weten hoeveel liters koffie en thee we hierover hebben gezet… Ik denk niet dat er nog een oplossing in zit, het vertrouwen is weg!” (…) “De gemeente gaat toch z’n gang. Als je als inwoner het idee hebt dat de gemeente over je heen walst, dan heb je een heel groot probleem.”
Cie Sociale Stijging 20-02-2017 Debat met wethouder Hans Kokke from Tilburgers.nl on Vimeo.
Joris Bengevoord (GroenLinks):” Instellingen hebben een verantwoordelijkheid en het RIBW heeft steken laten vallen, dan heeft de wethouder een probleem en hier mag u de instellingen keihard op aanspreken. Ze hebben geen ballonnenstalletje, maar werken met mensen met problemen, wat gevoelig ligt.”
Hans Smolders (LST): “Het moet nu echt een keer afgelopen zijn . Zo’n zware categorie cliënten kun je in een stad toch al moeilijk plaatsen, je gaat een wijk ondermijnen. Het gaat niet vanzelf in ’t Zand, de skaeve huse hebben ze er ook. (…) Je mag verwachten dat mensen in de organisatie hier terdege van doordrongen zijn.
Hans Kokke gaf hierop aan dat hij zich aan de wet moet houden en zich niet mag mengen in het werk van de bezwaarcommissie. Als deze bezwaarcommissie een oordeel heeft, adviseert deze het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) en hij wilde niet vooraf al gaan zeggen wat het College met het advies van de bezwaarcommissie zou gaan doen. Hij bleef wel herhalen dat hij met het RIBW, de basisschool en de bewoners in gesprek zou gaan om te overleggen.
De raadsvergadering waarin deze motie van wantrouwen mogelijk wordt ingediend staat gepland op maandag 6 maart 2017.
6 reacties
Voeg die van jou toe →Volgens RIBW vallen straten die op het gebouw uitkijken niet onder de buurt.
Waardoor ze de verantwoordelijkheid van de communicatie bij de inwoners zelf neerleggen.
Meneer Knokke zou beter moeten weten de bewoners en de school zijn het niet eens met zijn visie . Het RIBW heeft geen cliënten die daar passen de gevallen zijn te zwaar en zeker niet naast een basisschool . Het lijkt wel dat deze beslissing op een feestje is genomen .
Wat zijn we toch weer medelevend in Tilburg. Dit zijn ook mensen die een onderdak nodig hebben. Iedere wijk hoort hier zijn steentje in bij te dragen.
We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen waar we alles wat niet in ons systeem past gaan weg douwen in getto’s we weg van de bewoonde wereld.
Kom op dit moeten we niet willen.
Tot een oplossing gekomen? met wie dan ?
Niet met de buurt! Die zit in vol protest!
Onder het motto dat:
‘De soep nooit zo heet gegeten wordt dan het wordt opgedient’.
vond ik deze reactie van Hans Kokke op de website van de SP Tilburg:
SP-Wethouder Kokke heeft afgelopen donderdag tijdens een bewonersavond in de Tilburgse ’t Zand verteld dat er geen verslaafden gaan komen naast de basisschool Jeanne d’Arc. De bewonersavond was belegd omdat er onrust was in de buurt, omdat het RIBW een opvang voor verslaafden naast de school wilde plaatsen.
De wethouder heeft meteen overlegd gepleegd met het RIBW en aangegeven dat dit geen goed idee was. Na dit overleg heeft het RIBW besloten het idee niet door te zetten en nu samen met de buurt te gaan kijken welke groep nu wel in de buurt past. Hans Kokke:
“Ik ben blij dat we tot deze oplossing zijn gekomen en dat er nu samen gekeken en gesproken wordt met de buurt”. Fractievoorzitter Francy van Iersel: “Ik ben tevreden met de oplossing. Goed dat de wethouder dit meteen heeft opgepakt en dat er nu met de buurt gesproken wordt. Praten met de mensen en samen tot een oplossing komen, dat willen we zien als SP.”
Dus het lijkt me dat Jan Heijman van Lokaal Tilburg zich hier zichzelf een beetje voorbij gallopeerd
Die Kokke zwalkt van debacle naar debacle, hij is als SP-er geen echte knokker voor de burgers van Tilburg.