Site pictogram Tilburgers.nl

Lustwarande 2019: Delirious

Foto: John Geerts

Stichting Fundament (Fundament Foundation) heeft sinds 2000 voor de Oude Warande in Tilburg gekozen als vaste expositieruimte. Voor exposities van hedendaagse beelden en sculpturen tijdens de zomermaanden.

Elk jaar, grofweg van juni tot oktober, zijn sculpturen te zien van kunstenaars uit geheel Europa. Eens in de vijf jaar, de jubileumedities, zijn kunstenaars uit alle continenten uitgenodigd om in Tilburg mee te werken aan deze open luchtexpo. Bovendien realiseerde Fundament in 2009 het door Callum Morton ontworpen paviljoen Grotto in het middelpunt van het park.

Sarah Lucas en Florian Kevin, Lustwarande 2019 Delirious. Foto: John Geerts

De editie van 2019 is weer een jubileumeditie en heeft de naam ‘Delirious’ (ijlend, razend) gekregen. Met kunstwerken van artiesten uit onder andere Nederland, Zweden, Zwitserland, Zuid-Afrika, Verenigde Staten en Duitsland.

Justin Matherly – Cost of Living – Lustwarande 2019, Delirious. – Foto: John Geerts

Edities van Lustwarande trekken sinds 2008 in drie maanden tijd gemiddeld 100.000 bezoekers, waarvan naar schatting 10 tot 20% uit het buitenland.

Marble, Lustwarande 2019, Delirious. Foto: John Geerts

De Oude Warande is openbaar gebied, waardoor er geen verplichte entree geheven mag worden. Daardoor zijn de exposities door iedereen gratis te bezoeken. Maar desondanks blijken toch veel bezoekers bereid om de ‘verzochte entree’ van 15 euro te betalen. In 2017 was dit nog 5 euro. Wel is het boekje dat betalende bezoekers krijgen nu wat uitgebreider en luxer.

Steven Claydon – The Archipelago of Contented Peoples Introduced Species – Lustwarande 2019, Delirious. Foto: John Geerts
Mobiele versie afsluiten