Site pictogram Tilburgers.nl

Maandag buien, daarna rustig en mooi voorjaarsweer

De weersverwachting voor deze week: maandag buien, daarna rustig en mooi voorjaarsweer. Maandag wordt de slechtste dag van de week. In de ochtend vallen er buien en waait het stevig, waarbij windstoten mogelijk zijn. In de middag vallen de laatste buien en ligt het kwik op zo’n 11 graden. Vanaf dinsdag is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af en dat weerbeeld houden we tot in het weekeinde. In de nachten kan de temperatuur wel dicht bij het vriespunt komen en vanaf donderdag is er elke nacht en ochtend kans op mist. Wel lopen de temperaturen op naar een graad of 16 op het einde van de week en neemt de wind af.

Afgelopen week lieten we drie weken regen en wind achter ons en zijn we in wat rustiger vaarwater terecht gekomen met veel zonneschijn en drogere perioden. Tussendoor viel er soms wat lichte regen of motregen, zoals afgelopen woensdag en zaterdag, maar het was allemaal niet te meten.

De temperaturen ging daarbij wel flink omhoog. In Berkel-Enschot werd op vrijdag zelfs de 20 graden aangetikt, waarmee het de eerste warme dag van deze maand is geworden. Overigens de vierde al in totaal voor dit jaar, want in de wintermaand februari werden er daar al drie achtereen waargenomen. Heel bijzonder.

Een hogedrukgebied zorgde voor de rustige atmosfeer, maar dat betekende wel dat een ander fenomeen om de hoek kwam kijken: mist. Want de warme vrijdag begon met dichte mist dit tot het middaguur bleef hangen. Daarna was het genieten geblazen en brandde de zon al het grijs weg. Het lentegevoel was weer helemaal terug, maar werd gisteren meteen weer terug in de kast gestopt.

Het kwik bleef namelijk steken op 12,6°C en de zon hebben we niet gezien. De gehele dag was het bewolkt, waaruit in de middag nog lichte motregen viel. Wat een verschil met deze zondag die zonovergoten begon, maar ook koud. In onze regio heeft het net niet gevroren, maar dat was in het midden van het land wel anders. Vanaf de kust tot en met de Duitse grens dook het kwik onder het vriespunt. Zo had Voorschoten (bij Den Haag) -2,3°C en Twenthe -2,8°C.

Aan de grond was het allemaal nog kouder en werd in Heino en Twenthe matige vorst gemeten met respectievelijk -5,8°C en -6,1°C. Brrrrr. Dat het zo kon afkoelen heeft niet alleen te maken met een onbewolkte hemel, maar ook omdat de wind naar het noorden is gedraaid en er koude lucht kon binnenstromen. Daarom zal het vanmiddag, ondanks de uren zonneschijn, niet warmer worden dan een graad of 12. Het zonnige weer van vanochtend werd halverwege onderbroken door een band met sluierbewolking die de hemel in een melkachtige lucht veranderde. Het was maar even, want daarna klaarde het op en werd het deze middag helemaal onbewolkt en krijgen we een prachtige zondag voorgeschoteld. En in de zon voelt het toch aangenaam aan.

Het mooie voorjaarsweer hebben we te danken aan een hogedrukgebied voor de kust van Ierland. Deze geeft ons wel wat frisse lucht, maar ook heel veel zonneschijn. Ondertussen zien we bij Noorwegen een depressie liggen die de komende 24 uur roet in het eten gaat gooien.

Deze verplaatst zich namelijk naar Denemarken en daar omheen cirkelen neerslaggebieden die ons net gaan raken. Dat betekent dat in de loop van de avond de bewolking gaat toenemen en dat in de nacht gaan er buien vallen. Daarbij neemt de wind toe en zakt het kwik naar zo’n 3 graden. Op maandagochtend komt vanuit het noordwesten een nieuwe buienlijn onze kant op, waarbij het nog harder gaat waaien. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 60 km/u. In de loop van de middag verlaten de buien onze regio en wordt het droog. Met 11 graden als maximum zitten we op normale waarden voor de laatste week van maart. Vervolgens wordt het hogedrukgebied krachtiger en schuift langzaam onze kant op.

Hierdoor komen we in een noordwestelijke stroming terecht. Dat betekent dat de stroming dan over de Noordzee komt en daardoor veel wolken gevormd worden die afgewisseld worden met flinke opklaringen die over Brabant trekken. En dat weerbeeld houden we de hele week. Vanaf donderdag ligt het centrum van het hogedrukgebied heel dichtbij, waardoor de wind vrijwel wegvalt. Nadeel is wel dat in de nachten en vroege ochtenden steeds mist gevormd kan worden.

Maar geen nood, want de zon brandt al snel al die neveligheid weg, waardoor we steeds een mooie voorjaarsdag overhouden. En omdat de temperatuur langzaam oploopt richting de 16 graden mogen we niet mopperen. In de loop van het weekeinde zetten depressies boven Scandinavië en IJsland de aanval in op het hogedrukgebied. Hierdoor nemen de neerslagkansen toe en dalen de temperaturen. Of inderdaad dan de spreuk opgaat ‘maart roert zijn staart’ moeten we nog bezien.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten