Site pictogram Tilburgers.nl

Maandag nog zomers warm, daarna koeler

De weersverwachting voor de komende week: eerst nog zomers warm, daarna koeler. Op een enkel buitje na blijft het droog. Maandag wordt zeer warm met 27 graden en de zon zal in de loop van de ochtend uitbundig gaan schijnen. Op dinsdag is het weerbeeld nog mooier met alleen maar zon. Met 23 graden wordt het iets minder warm, maar wel aangenamer.

Vanaf woensdag wordt met een noordelijke wind koelere lucht aangevoerd. De temperaturen zakken van 20 graden op woensdag tot een graad of 16 tot 17 op het einde van de week. Daarbij overheerst de bewolking waaruit wat druppels kunnen vallen. In het Pinksterweekeind is er meer ruimte voor de zon en stijgt het kwik naar de 21 graden op zondag. Wel neemt de kans op buien dan toe.

Ondanks dat gisteren de IJsheiligen waren begonnen was het overdag genieten met een temperatuur van 25 graden rondom Tilburg. De IJsheiligen, St. Mamertus, St. Pankratius, St. Servatius en St. Bonifatius die hun naamdagen vieren van 11 tot en met 14 mei, staan bekend om de relatief grote kans op vorst aan de grond, waarbij de bloeiende natuur schade kan oplopen.

Na de IJsheiligen wordt de kans op vorst een stuk kleiner. Ook dit jaar startte de IJsheiligen met vorst aan de grond. Het koudst werd het in Brabant met -3,6°C in Gilze-Rijen, gevolgd door Eindhoven en Volkel met ieder -2,8°C. Daarna vroor het op tien cm hoogte ook in Westdorpe -1,5°C, Deelen -1,4°C, Woensdrecht -1,2°C, Wijk aan Zee -0,3°C en in Den Helder waar het -0,1°C werd. In de middag werd het dus zomers warm met meer dan 25 graden. Opvallend is dat de laatste drie jaren de eerste IJsheiligendag steeds deze kwikstanden haalt. Want in 2015 werd het op 11 mei 28,6°C, in 2016 was dat 28,1°C en vorig jaar liet de thermometer nog 25,2°C aanwijzen. In 1998, 2000 en 2008 hadden we zelfs een IJsheiligenzomer met op alle dagen zomerse dagen van meer dan 25 graden.

In 1998 waren ze heet met op één dag na allemaal tropisch. Toen werd het gemiddeld over de vier dagen 31,3°C in Berkel-Enschot. Daar hoeven we nu niet op te rekenen, want de atmosfeer is aan het jojoën. Dan weer warm, dan weer fris en dan weer warm.

Deze zondag zal namelijk zo’n tien graden lager uitvallen dan op de zaterdag en zal niet meer dan 16 graden bedragen. Maar morgen is het ineens tien graden warmer met een graad of 27! De lage temperaturen van vandaag horen bij het overtrekken van een koufront over onze regio. Dat gebeurde afgelopen nacht en vanochtend welke gepaard ging met lichte regen gevolgd door een frisse noordwestenwind.

Vanuit het zuidoosten zien we nog meer neerslag onze kant op komen en dat betekent dat het een sombere en natte dag zal worden. Tegen de avond wordt het in onze regio droog, maar dan begint het te spoken in het oosten en noordoosten van ons land. Zeer zware onweersbuien zijn vanuit Duitsland onderweg, waarbij hagel, onweer, windstoten en veel neerslag bij zit. Misschien dat we daar nog iets van mee krijgen.

Op maandag keert het zeer warme en zonnige weer terug. De depressie, die al die buien en regen heeft veroorzaakt, komt namelijk boven Duitsland te liggen en tegelijkertijd breidt een hogedrukgebied boven Scandinavië uit tot over onze omgeving. De wind draait van noordwest naar noordoost en de aanvoer van warme lucht komt op gang. Het kwik stijgt dan naar 27 graden. In de ochtend kan er nog een bui vallen, maar daarna wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog.

Op dinsdag volgt nog zo’n mooie lentedag met heel veel zonneschijn. Het wordt wel iets minder warm, maar 23 graden is een prima score. Dat komt omdat de wind in de loop van de dag het noorden opzoekt. We krijgen namelijk te maken met een nieuw hogedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan richting de Britse Eilanden gaat en daar vanaf donderdag een tijdje blijft liggen. Voor ons is dat geen goed teken omdat dan koele en vochtige lucht vanaf de Noordzee wordt aangevoerd.

De temperaturen beginnen te dalen van 20 graden op woensdag tot 16 á 17 graden op het einde van de week. De bewolking overheerst waar af en toe een druppel uit zal vallen en daar blijft het dan ook bij. In het Pinksterweekeinde wordt het met 21 graden op zondag iets zachter. Dan zien we ook de zon wat meer schijnen.

Mobiele versie afsluiten