Site pictogram Tilburgers.nl

Maandag winterse buien. Vanaf dinsdag kouder en kouder, maar wel met mooi en droog winterweer

Weerbericht door Jean-Paula Korstfebruari-weerOp deze zondag zijn we begonnen aan de maand februari en dat betekent dat we de eerste maand van het jaar achter ons hebben gelaten. Januari was zacht, nat en had de normale hoeveelheid zonuren. De eerste helft van de maand was namelijk zo warm dat die het koude winterweer van de rest van de maand niet meer kon inhalen. Ondanks dat we twee ijsdagen konden noteren op 22 en 23 januari.

Daar tegenover staan dan wel vier dagen waarop het minstens 10 graden werd met als maximum 13,9°C op 10 januari. De maand eindigde in echt Hollands winterweer. Dat betekent van tijd tot tijd winterse buien die op enkele plaatsen voor een sneeuwdek zorgden. De temperaturen lagen in de nacht onder het vriespunt en overdag er boven. Maar wat wel heel bijzonder is, is de stand van de luchtdruk. Deze staat namelijk al drie dagen op zo’n laag niveau dat het stormweer moet opleveren. Maar dat is helemaal niet gebeurd. En dat komt omdat de drukverschillen maar heel klein zijn en dan krijg je maar weinig wind. Je kunt het vergelijken met de oog van een orkaan of in dit geval van een depressie waar in het midden ervan het vrijwel windstil is. Maar zodra het lagedrukgebied aan de wandel gaat neemt de wind weer toe. Dat zullen we de komende dagen dan ook merken.

Februari-Winterweer-Regte-HeideTerug naar de eerste dag van februari die nat en fris is begonnen. Aan het begin van de nacht had het nog gevroren tot -1 graad in Tilburg omdat het begon op te klaren. In de loop van de nacht kwam er echter bewolking binnenschuiven en toen verdween de vorst. Uit die bewolking viel wat natte sneeuw die snel weer verdween. Op deze zondag hebben we te maken met een neerslagzone dat langs de kust vanuit het noorden naar België trekt. Af en toe schampt het onze regio, zoals we rond het middaguur gemerkt hebben toen het heeft geregend in Berkel-Enschot. Daarom moeten we voor de rest van de dag rekening houden met zwaar bewolkt weer en enkele buien. Naast regen kan daar natte sneeuw bijzitten, want de aangevoerde lucht is nog steeds koud. Bij dit alles wordt het een graad of 4. In de avond en nacht houdt dit aan en kan er zelfs een klap onweer voorkomen.

Op maandag verandert er nog niet veel al gaat de temperatuur wat omhoog naar maximaal 5 graden overdag. Opnieuw kunnen er enkele buien waar van alles tussenzit: hagel, onweer, regen en natte sneeuw. Deze worden afgewisseld met wat zonneschijn. Vervolgens gaat de wind toenemen tot matig, kracht 4. Vanaf dinsdag is het overwegend droog en gaan we een periode in van mooi winterweer waarbij wolkenvelden en perioden met zon elkaar zullen afwisselen. Dat laatste is vooral op woensdag en de dagen erna van toepassing. Vervolgens draait de wind van zuidwest naar noordoost en komt er nog meer koude lucht onze kant op. Vanaf donderdag zitten we namelijk met middagtemperaturen van rond het vriespunt en de nachten kunnen met lichte tot zelfs matige vorst verlopen. Plaatselijk kunnen er ijsdagen voorkomen. Maar wat het nog erger maakt is de snijdend wind die de gevoelstemperatuur laat dalen tot -5 graden in de middag!! Goed aankleden dus. Pas op zondag zien we dat de kans op een winterse bui weer toeneemt en gaat het kwik iets omhoog.

Mobiele versie afsluiten