Site pictogram Tilburgers.nl

‘Man met Petje’ Erik van Vliet naar Lokale Omroep Goirle

De Radioverslaggever en DJ van Omroep Tilburg Erik van Vliet verhuist per 15 mei naar de Lokale Omroep Goirle. Meer dan 10 jaar verzorgde hij in zijn eentje de nieuwsrubriek ‘Streekgebonden’ waarvoor hij meer dan 3.000 interviews opnam. Tijd voor een gesprek met deze actieve duizendpoot.

We spreken met Erik af in de serre bij Tiwos aan de Stationsstraat, de nieuwe redactieruimte van Tilburgers.nl.  Met als inleidende vraag “hoe kom je in Tilburg terecht?” steekt de spraakwaterval van wal.

“Nou, ik ben in januari 1967 geboren en net Abraham gezien dus, haha en ben getogen in Ede, wat nu terugkijkend een erg saai gat is, zou er nooit meer willen wonen.  Samen met mijn zus en drie broers ben ik daar opgegroeid en heb daar tot mijn 35e gewoond, totdat ik mijn huidige vrouw ontmoette via Internet en een interview daarop volgend. Door haar kwam ik in Tilburg te wonen.”

“Het radiomaken zit in je genen?”  “Ja, dat kun je wel zeggen. Het begon op mijn elfde. Ik stotterde nogal, en kwam erachter dat wanneer er een microfoon voor mijn neus stond, de stotter compleet verdwenen was. En ik hield nogal van radio. Dus ik heb me aangemeld bij een piraat destijds in Ede, Popcorn genaamd.”

“Ik had daar een interview, aanvankelijk twijfelde ze wel toen ik contact zocht met mijn gestotter, maar na het gesprek en de eerste radio-opnames verdween elke twijfel. En ben ik daar plaatjes gaan draaien. Ik was notabene 11, mijn moeder zag het niet echt zitten, ‘wat als je opgepakt wordt?’ verzuchtte ze, maar mijn vader vond het fantastisch; hij stopte me stiekem centjes toe om singeltjes te kopen die ik in mijn uitzendingen kon gaan draaien.” Erik lacht bij de herinnering.

“Na radio Popcorn kwam er een hele rits radiostations waaronder Radio Inhoud.  Radiozenders toen waren allemaal piraten, want lokale zenders was verboden.  Totdat de officiële Lokale Omroepen van start gingen. Toen ben ik gelijk naar de Lokale Omroep Wageningen gegaan (WOS). En daarbij heb ik ook bij Radio Dalux, met snelle popmuziek gedraaid. Ik heb ook nog bij de nationale radio gesolliciteerd, maar daar ben ik helaas nooit aangenomen. Het is nu eenmaal zo.”

“Naast het draaien van plaatjes en veel radio-interviews vanuit de studio werd ik steeds meer geïnteresseerd in het veldwerk. Gewoon de straat op en mensen interviewen”.

Erik neemt even een slok koffie. “Ik ben een langzame eter en drinker, je moet ervan genieten, hé.”

“Toen ontmoette ik mijn vrouw; ik was op zoek naar iemand met kennis van Michael Jackson, en toen kwam ik bij haar terecht. Tijdens het interview sloeg de vonk over, en vrij kort daarna woonde ik in Tilburg, vijftien jaar geleden nu.”

“Dat was een behoorlijk cultuuromslag met het nogal bekrompen Ede. Iedereen is in Tilburg ook zo sociaal en eerlijk. De Tilburgers nemen geen blad voor de mond. Je kunt ook alles tegen iedereen zeggen.  Ook de gastvrijheid is hier opmerkelijk. En ik vind Tilburg ook bijzonder omdat er hier zoveel gedaan wordt. Elke dag is er wel wat te doen.”

“Het radiowerk ben ik voort gaan zetten via Den Bosch, Radio Boschtion. daar had ik een muziekprogramma en deed ik ook aan serieuze interviews. Maar toen zag ik een advertentie bij Radio MagnifiQue, onderdeel van de LOTT. Onder leiding van Tom Huybregts waren die bezig met professioneel radio maken. Ze hadden geen nieuws, en met mijn ervaring met veldwerk en interviews kon ik daar terecht. Ik deed heel veel losse items, maar het was handiger om één nieuwsrubriek te maken.”

“Mijn rubriek heette ‘Streekgebonden’ en was elke dag 1 uur live op de radio, en in de herhaling. Ik deed zoveel veldwerk dat het kort daarop twee uur per dag werd. Ongeveer zes a zeven interviews per dag, en dat 10 jaar lang. En dat neem ik allemaal op met deze kleine recorder.”  Erik laat zijn mini-formaat opname apparatuur zien.

“Radio MagnifiQue zat toen samen met de LOTT in een kantoor van Melis IJzergieterij.   Elke dag twee uur nieuws, via ‘Streekgebonden’ van 6 tot 8 uur in de avond.  LOTT werd omroep Tilburg en ook Radio MagnifiQue kreeg de naam van Omroep Tilburg. Tom Huybregts vond dat zijn taak erop zat, en werd opgevolgd door Barend van de Louw. Vrij snel ook weer opgevolgd door mijzelf en Sandro Takke voor een korte periode. Jeffrey Tijdhof nam daarna de radiotaken waar.”

“Maar Omroep Tilburg moest verjongen, en dat snap ik ook wel, maar er was voor mij geen ruimte meer. Mijn rubriek ‘Streekgebonden’ werd niet meer uitgezonden. En toen mijn postvakje bij Omroep Tilburg, aan de St. Ceciliastraat inmiddels, verdwenen bleek, was voor mij een reden om verder te kijken.”

“Ik ben gaan solliciteren bij de Lokale Omroep Goirle die in het cultureel centrum Jan van Besouw zit; een prachtig uitgeruste studio. Zelfs met camera’s zodat de radio via de televisie uitgezonden kan worden, en ook optredens van muziekbands kunnen worden vastgelegd. Hebben ze gelijk een videoclip.”

“Dat ik ouder werd was al gelijk duidelijk als je een sollicitatiegesprek met een 17-jarige hebt.  Maar ik ben meteen aangenomen. De LOG heeft zelf geen echt nieuws-programma en daar kan ik vorm aan gaan geven.”

“Naast dat nieuws heb ik met Marcel de Vet samen de show ‘Music Corner’. Een live-uitzending met bijzondere gasten en muziek naar keuze. Dat is een geliefd programma. Toen ik Marcel van mijn overstap vertelde was hij meteen geïnteresseerd om dat programma ook bij de Omroep Goirle te gaan doen. Samen met Lin de Laat gaan we dat vanaf volgende week uitzenden.”

“Na mijn beslissing heb ik een nette mail geschreven naar Omroep Tilburg dat ik ermee zou stoppen. Daarmee is voor mij de kous wel af.”

Wat zijn jouw mooiste ervaring van die 10 jaar ‘streekgebonden’ ?  Snel antwoord Erik. “Dat vind ik het evenement van de Top1000 aller Tilburgers, uitgezonden vanuit Café Karel voor de tweede keer en nu vanuit Kim’s Kroeg. Daar komen zoveel leuke mensen en artiesten voorbij, een genot om daar de interviews te doen.”

“Ook indrukwekkend vond ik het interview met raadslid Hans Smolders bij hem thuis. Hij lag in die tijd onder vuur in verband met de affaire met Vreeman en met het lekken van ‘geheimen’. Toen ie mij zag staan, met petje en oude jas, dacht ie eerst dat ik een terrorist was, en had ie bijna de politie gebeld. We hebben daarna een erg prettig gesprek gehad.  Ook met Joost van Puijenbroek, van Trots toen, heb ik altijd hele goede contacten gehad, en hij stond altijd klaar voor een interview.”  Maar ook met Berend de Vries, bij hem thuis, was een bijzonder gesprek.”

“Persoonlijk vind ik het Levenslied altijd leuk om te doen, mensen zijn altijd in een opperbeste stemming. Ook de Carnavalstijd vind ik een mooie ervaring. Door Tilburg heb ik het Carnaval pas leren kennen. ”

– Tot slot, zijn we nog wat vergeten Erik, of wil je nog wat kwijt?  Erik denkt eens na.

“Ja, ik vrees dat Omroep Tilburg steeds minder aan nieuws gaat doen. Vroeger had de LOTT op de tv wel langere items, maar ze hadden tenminste diepgang. Nu een gesprekje van hooguit 3 of 4 minuten is echt te kort, dat gaat ten koste van de diepgang van het nieuws.  Het ontbreekt bij de radio aan discipline om het nieuws bij te houden.  Wat ik nu goed vind zijn ‘Spannende mannen’ met Bas Witte. Dat vind ik echt talent.”

Mobiele versie afsluiten