Site pictogram Tilburgers.nl

Meer ex-studenten lossen studieschuld niet af

terugbetalenSteeds meer ex-studenten verdienen te weinig om hun studieschuld af te lossen. Daarom treffen er steeds meer een regeling om de aflossing tijdelijk stop te zetten of het bedrag te verlagen. In 2009 had 11 procent van de mensen met een studieschuld zo’n regeling, in 2013 was dat opgelopen naar 15,6 procent, een toename van 76 procent in vijf jaar tijd.

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 500.000 mensen bezig met het aflossen van de tijdens de studie opgebouwde studieschuld. De hoogte van deze schuld lag in 2013 op gemiddeld € 14.450 euro per persoon. In totaal staan Nederlandse afgestudeerden voor 8 miljard in het rood. In de hoogte van de studieschuld is elk jaar weer een stijgende lijn te zien. Wie zijn hele studie lang maximaal leent kan in totaal een studieschuld opbouwen van zo’n € 73.000,-.

In totaal hadden vorig jaar 93.000 voormalige studenten een betaalregeling met DUO, de voormalige Informatie Beheer Groep. Van hen hoefden 36.600 mensen maandelijks helemaal niks te betalen, 56.400 hoefden minder te betalen dan eerder vastgesteld.

“Dit betekent dat er wat minder geld naar de schatkist gaat”, zegt een woordvoerder van DUO. “Maar dat kan tijdelijk zijn. Als de economie weer aantrekt en deze mensen een goed betalende baan vinden, gaan ze wel weer terugbetalen.”

studieschuldTwee jaar na het afstuderen moeten studenten hun studieschuld gaan aflossen. Maar als je inkomen te laag is, kom je in de draagkrachtregeling terecht. Ieder jaar wordt dan opnieuw bepaald of je in die regeling mag blijven. Na 15 jaar wordt het resterende bedrag van een studieschuld kwijtgescholden, ongeacht hoeveel er is afgelost.

Vanaf 1 september 2015 verdwijnt de Studiefinanciering (Stufi) , In plaats van stufi komt een leenstelsel dat door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een ‘studievoorschot’ genoemd wordt. Waardoor de opbouw van de studieschuld nog grotere vormen aan zal gaan aannemen. Het Centraal Planbureau (CPB) rekende in mei dit jaar uit dat dit bedrag met nog eens 6.000 tot 9.000 euro zal stijgen als gevolg van de nieuwe regeling.

De Landelijke Studentenbond (LSVb) liet al eerder in een reactie weten zich ‘ernstig zorgen’ te maken. Jorien Janssen, voorzitter van de LSVb: “Het is onvoorstelbaar hoe de overheid tegen beter weten in jonge mensen in de schulden jaagt.” Afgestudeerde studenten hebben gemiddeld een schuld van 15.000 euro, schrijft de bond. Met dit voorstel moet de student hier nog eens €15.000 bij optellen. Janssen: “Minister Bussemaker zet hiermee de verdubbelaar in op de schulden van de student.”

 

Mobiele versie afsluiten