Site pictogram Tilburgers.nl

Meest bewolkt met op zaterdag enkele buien

Weerbericht door Jean-Paula Korst 09-29-2014-Vreedeplein-AvondkroegenDe weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag enkele buien en zondag droog. Bewolking overheerst op beide dagen en het wordt zo’n 18 graden. In de nacht van zondag op maandag veel regen dat overgaat in buien. Op dinsdag nog een enkele bui. Voor de rest van de week is het droog en hebben we een mix van wolken en zonneschijn. Temperatuur ligt op maandag nog op 19 graden en zakt naar een graad of 15 op het einde van de week.

Na een aantal nazomerweken hebben we deze week de andere kant van de herfst meegemaakt. En dat is regen, wind en koel weer. Zo is de temperatuur sinds deze week niet meer boven de 20 graden uitgekomen en viel er meer dan 25 mm aan neerslagOp de eerste zondag van oktober werd het zelfs niet warmer dan 14,8°C in onze regio. In het oosten van Brabant was het allemaal nog koeler met 13,1°C in Eindhoven en 13,0°C in Volkel. Het koudste was het in Deelen waar het kwik op de 5e bleef steken op 12,9°C. Sinds 28 mei (Hemelvaartsdag) is het niet meer zo koud geweest. Toen had het noorden van het land temperaturen die de 12 graden niet eens haalden. Dat was afgelopen zondag dus wel even wennen, want de dag ervoor werd het nog ruim 22 graden. Een verschil van ruim zeven graden en dat scheelt een jas. In de nacht van woensdag en donderdag passeerden een regengebied het midden van Brabant wat nog 14 mm opleverde in Berkel-Enschot. Inmiddels zijn we in wat rustiger vaarwater beland en dat merkten we vanmiddag al. Met volop zonneschijn steeg de temperatuur nog naar een graad of 18. Ook vanavond en vannacht blijft het helder en koelt het af naar 13 graden.

Op vrijdag krijgen we een prachtig herfstdag met een afwisseling van wolken en zonneschijn en het blijft droog. De thermometer zal opnieuw zo’n 18 graden aanwijzen en bij dit alles staat er een matige wind uit het zuiden tot zuidwesten, kracht 3. Het weekeinde zal twee gezichten kennen, waarbij zondag de beste dag is. Op zaterdag trekt namelijk een aantal buien over het land en overheerst de bewolking. Vervolgens wordt het droog en dat blijft het ook de hele zondag. Er is veel bewolking met af en toe wat zon. Vervolgens zijn we in afwachting van een regengebied dat in de nacht van zondag op maandag over onze regio zal trekken. De temperaturen in het weekeinde zijn goed te noemen met 18 tot 19 graden.

Na de regen op maandagochtend gaat deze in de loop van de dag over in buien. In totaal zal er zo’n 15 tot 20 millimeter vallen. Maar het blijft aanhoudend zacht, waarbij het kwik plaatselijk de 20 graden kan aantikken. Dinsdag kan er nog een enkele bui vallen, maar de dagen erna zien er veelbelovend uit. Het is namelijk half tot zwaar bewolkt en het blijft droog, met zon en wolken die elkaar afwisselen. Temperatuur gaat wel naar beneden en komt uit op een graad of 16 wat voor Brabant normale waarden zijn voor de tweede week van oktober.

Rond deze tijd kan het al aardig koud zijn. Zo werd het op 10 oktober 1939 in De Bilt niet warmer dan 7,8°C en in 1975 had het op deze dag zelfs gevroren met -1,2°C in Twenthe. Maar vorig jaar op de 11e werd zelfs een nieuw kouderecord gebroken. Sinds 1901 was het op 11 oktober namelijk nog nooit zou koud geweest. In Gilze-Rijen werd het maximaal 8,6°C, Herwijnen en Volkel noteerden 8,5°C, Hupsel 8,1°C en het koudst was het in Deelen met 7,9°C. Meest opvallende die dag was niet alleen deze kou, maar het enorme verschil met de rest van het land. Terschelling liet namelijk een temperatuur zien van 14,9°C. Heel bijzonder.

Mobiele versie afsluiten