De weersverwachting voor het komende weekeinde: nat, zacht en onstuimig. De zaterdag begint nog droog, maar in de middag gaat het regenen.
Daarbij stijgt het kwik naar 11 graden. Op zondag wordt het boterzacht en laat de thermometer zo’n 14 graden zien. En dat kan een nieuw dagrecord opleveren.
Maar dat is ook het enige goede nieuws, want van tijd tot tijd gaat het regenen en het waait hard. Na het weekeinde houden we dit weerbeeld, waarbij de temperatuur begint te zakken van 14 graden op maandag tot een graad of 10 op het einde van de week.
De zon zullen we met het wisselvallige en onstuimige weer nauwelijks zien.
Nadat we vorige week konden melden dat de winter is ons land was, tappen we sinds woensdag uit een totaal ander vaatje. Nachtvorsten en zonnige en droge perioden hebben plaats gemaakt voor zachte weer met neerslag. Vorige week zaterdag noteerden we nog de koudste dag in een half jaar tijd met 3,8°C, maar vanaf woensdag kwamen we sinds 15 november weer in de dubbele cijfers terecht toen de 10 graden werd overschreden.
Donderdag werd het zelfs meer dan 11 graden en de nachttemperatuur zakte niet verder dan een graad of 9. Kortom, we zijn in zachte lucht beland. Maar zon hebben we deze week niet gezien. Sinds zaterdag was het namelijk somber en grijs. Alleen gisterenmiddag klaarde het tussen regengebieden even op en konden we in totaal zo’n half uur van de zon genieten. Het is wel het begin van wat we vandaag op de laatste novemberdag krijgen. Zon en wolken wisselen elkaar dan af en het blijft droog. Met 12 graden blijft het zacht voor de tijd van het jaar.
Hiermee wordt niet alleen de slachtmaand afgesloten, maar ook de herfst. Dat seizoen is recordzonnig verlopen en kende sinds 2007 geen herfststorm. Daarnaast was het een warme herfst, maar valt net buiten de top-10 van warmste ooit waargenomen.
Het echte herfstweer met wind en regen hebben we eigenlijk niet gehad, maar dat wordt de komende tien dagen ruimschoots ingehaald. Tot eind volgende week wordt zo’n 50 tot 60 mm verwacht en dat gebeurt zodra december op de kalender verschijnt.
Daarbij waait het stevig door en dat allemaal bij temperaturen die veel te hoog zijn voor de eerste week van de feestmaand. Daarbij kunnen zelfs nieuwe dagrecords worden gevestigd. We krijgen namelijk te maken met een komen en gaan van depressies die allemaal vanaf de Atlantische Oceaan naar de Noordzee trekken. Dit wordt in stand gehouden door hogedrukgebieden die zich rond de Middellands Zee bevinden en daar tot eind volgende week blijven liggen.
Een zogenaamde westcirculatie staat dan op het programma wat garant staat voor wisselvalligheid en somber weer. Want de zon zullen we nauwelijks zien. Het eerste decemberweekeinde begint er meteen mee.
Zaterdag, als de meteorologische winter van start gaat, begint met bewolking en is het droog. In de middag passeert een neerslaggebied en gaat het regenen. Vervolgens begint de wind flink aan te trekken tot krachtig en dat maakt het herfstweer compleet en dat allemaal bij maxima van een graad of 11.
Op zondag wordt het boterzacht als de temperatuur naar de 14 graden gaat en dan kunnen dagrecords gebroken. De warmste 2e december ooit dateert uit 1953 toen het in Volkel 14,1°C werd en in Gilze-Rijen 13,2°C. Dat is het enige positieve, want eigenlijk is het een dag om binnen te blijven. Van tijd tot tijd regent het en het blijft maar hard waaien.
Na het weekeinde verandert er eigenlijk niets. Wel gaat het kwik langzaam naar beneden van 14 graden op maandag, wat wellicht een nieuw dagrecord kan opleveren, tot een graad of 10 op het einde van de week. Daarnaast zijn er perioden met regen, waarbij dinsdag de natste dag zal worden. Sinterklaasavond ziet er op dit moment droog uit, maar dat kan de komende dagen zomaar veranderen.