Site pictogram Tilburgers.nl

MijnETZ succes bij Elisabeth-TweeStedenziekenhuis

Een patiënt geeft via patiëntenportaal MijnETZ toestemming om haar medische gegevens te delen met andere zorgverleners.
FOTO: ETZ Fotografie & Film/Ellen den Ouden

Steeds meer patiënten van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) gebruiken patiëntenportaal MijnETZ om vanuit huis de eigen zorg te regelen. Drie jaar na de lancering van MijnETZ is inmiddels de 100.000ste gebruiker geregistreerd. Dat meldt ETZ in een persbericht.

Een mooie mijlpaal, vindt projectleider Femke van Wetten. “In MijnETZ kunnen patiënten grote delen van hun medisch dossier digitaal inzien. Daarmee willen we patiënten meer betrekken bij hun behandeling in het ziekenhuis.”

Patiënten hebben steeds meer keuzemogelijkheden bij de inrichting van hun portaal. “Zij kunnen bijvoorbeeld zelf kiezen wanneer zij de uitslag van hun onderzoek willen zien”, verduidelijkt Femke van Wetten.

Voor uitslagen van het laboratorium (na bloed- en urineonderzoek) kan de patiënt kiezen of de uitslag na 1, 7, 14, 21 of 28 dagen zichtbaar wordt. Voor uitslagen van de patholoog-anatoom en radiologische verslagen zijn 7, 14, 21 of 28 dagen de opties. “Denk hierbij aan de uitslag van een biopsie, nadat een tumor of moedervlek is weggehaald. Maar ook aan radiologische beelden zoals een MRI of longfoto”, verduidelijkt Van Wetten. Patiënten kunnen er ook voor kiezen om nooit uitslagen te zien via MijnETZ.

MijnETZ biedt meer voordelen voor de patiënt, vult Van Wetten aan. “Zo kan iemand zelf afspraken maken en online vragen stellen aan zijn of haar behandelaar. We vinden het belangrijk dat de patiënt hiermee de regie voert over zijn eigen zorg.”

Patiënten kunnen voortaan via MijnETZ eenvoudig toestemming geven om hun medische gegevens te delen met andere zorgverleners, zoals de huisarts, het verpleeghuis of het revalidatiecentrum. “Het ETZ mag medische gegevens niet zomaar elektronisch delen met andere – externe – zorgverleners. Daarvoor moeten patiënten schriftelijk toestemming geven. Voor goede en veilige zorg is het belangrijk dat zoveel mogelijk patiënten dit doen. Anders kunnen bijvoorbeeld huisartsen niet de ziekenhuisdossiers van hun patiënten inzien”, legt Van Wetten uit.

MijnETZ is een persoonlijke en beveiligde omgeving voor patiënten van het ETZ. Hier kunnen patiënten 24 uur per dag, 7 dagen in de week afspraken inzien, vragen stellen aan zorgverleners en delen van hun medisch dossier bekijken. De informatie wordt opgehaald uit het EPD (elektronisch patiëntendossier), waarin zorgverleners actuele gegevens registreren van patiënten die zij behandelen.

Mobiele versie afsluiten