Site pictogram Tilburgers.nl

Milieucafé: Wat kan Tilburg doen aan de klimaatverandering?

logo-milieucafe2In het 77e Milieucafé staat het klimaat centraal. In december is de internationale klimaattop in Kopenhagen. Daar staan we zeker bij stil, maar nog belangrijker is de vraag wat Tilburg kan doen in de strijd tegen de klimaatverandering.

In het boek Schoon Genoeg? (op 26 november te koop voor de gereduceerde prijs van € 7,50) pleit Wim Timmermans voor de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf: “Daarbij heb ik het niet over de stroomboer van vroeger. We moeten volgens mij een gemeentelijk duurzaam energiebedrijf krijgen dat helpt bij isolatie. En het bedrijf gaat wat mij betreft ook helpen bij de energievoorziening, en dan vooral bij het verduurzamen van de resterende energiebehoefte.”

Timmermans is directeur van bouwbedrijf Van der Weegen en winnaar van de Milieucafé Award 2003. Zijn pleidooi wordt inmiddels ondersteund door vrijwel de gehele gemeenteraad. Op ons podium mag hij wat extra tekst en uitleg komen geven.   (site Milieucafe)

Kopenhagen vs. Tilburg?
Twee voormalige Kamerleden, Wijnand Duyvendak en Wilbert Willems, laten hun licht schijnen over de naderende klimaattop in Kopenhagen en over de maatregelen die op lokaal niveau kunnen worden getroffen om de klimaatverandering af te remmen. Wijnand Duyvendak (1957) was tussen 2002 en 2008 Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Daarvoor was hij directeur van de Vereniging Milieudefensie. In de Tweede Kamer hield Duyvendak zich onder meer bezig met milieu- en klimaatbeleid, energiebeleid, ruimtelijke ordening, bestuurlijke vernieuwing en verkeer en waterstaat. De Tilburger Wilbert Willems (1946) is wethouder van Breda, dit jaar uitgeroepen tot duurzaamste gemeente van Nederland. Willems zat namens de PSP van 1981 tot 1986 in de Tweede Kamer. In 1989 keerde hij er terug als fractielid van GroenLinks. Dat Kamerlidmaatschap duurde tot 1994. Sinds 2006 is hij wethouder voor cultuur, verkeer en milieu in Breda.

Verkeerscirculatie
Bij de oorspronkelijke plannen voor de cityring hoorde ook een geheel uitgewerkt verkeerscirculatieplan om het sluipverkeer in de binnenstad en de omliggende wijken tegen te gaan. Maar nu de Noordhoekring eenrichtingsverkeer heeft gekregen, worden Ceciliastraat en Wilgenstraat gebruikt als doorgaande noord-zuidverbinding. Zeer tot ongenoegen van de bewoners. Wij laten één van die bewoners, Tom Pijnenburg, aan het woord.

Niet-winkeldag
Zaterdag 28 november wordt in Tilburg voor de elfde keer een Niet-winkeldag georganiseerd. We ontvangen initiatiefneemster Godelieve Engbersen en spreken met haar over consuminderen, ont-moeten en bewustwording. Helpt de crisis ons beseffen dat ons leef- en bestedingspatroon moet veranderen? En zal die verandering blijvend zijn?

Columnist
De columnist van dienst is een oude bekende. Jace van de Ven heeft in de bijna zeventien jaar die het Milieucafé bestaat alle vele malen de microfoon gekregen om zijn scherpe en originele visie te geven. Ook deze avond zal deze oud-journalist van het Brabants Dagblad de bezoekers ongetwijfeld trakteren op een beklijvende monoloog.

Les Enfants du Paradis
Voor de muzikale omlijsting van het programma tekent het duo Les Enfants du Paradis. Zangeres Lizet van Beek studeerde klassieke solozang aan het Brabants Conservatorium Tilburg (1985-1991) en vervolgde haar zangstudie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen (1991-1993). Ze begon haar carrière bij de RK Veulpoepers BV. Sinds die tijd heeft ze haar repertoire indrukwekkend uitgebreid. Ze trad op als operazangeres en werkte samen met DJ Tiësto. Lizet van Beek speelt ook

400frank-28-juni-2009

veelvuldig samen met multi-instrumentaliste Doré van Deijck, onder meer onder de naam Les Enfants du Paradis. Doré van Deijck studeerde piano aan het Brabantse Conservatorium en speelde in diverse kamermuziekensembles. Later volgde ze nog de basgitaaropleiding aan het Hilversumse Conservatorium. Het duo stond overigens al eerder op het podium van het Milieucafé. Op 15 november 2007 wisten Lizet en Doré indruk te maken met een aantal toepasselijke liedjes, waarvan er één was opgedragen aan de bedreigde boom op de Vijfsprong.

Frank van Pamelen
Een grote rol is deze avond weggelegd voor Frank van Pamelen. Niet alleen zal hij de avond afsluiten als dichter/cabaretier, aan de zijde van Michel Jehae zal hij dit gehele Milieucafé ook presenteren! Michels vaste co-presentator Frans Post is op 26 november namelijk verhinderd en Frank is gelukkig bereid ons uit de brand te helpen. Hij heeft natuurlijk vaker met dit bijltje gehakt. Zo is hij de vaste presentator van het Cultureel Café (elke laatste zondag van de maand in café Carré) en heeft hij tussen 2005 en 2007 zo’n anderhalf jaar lang het bekende VARA-radioprogramma Vroege Vogels gepresenteerd.

Zaal open om 20.15 uur, aanvang programma: 20.30 uur

Locatie: Paradox, Telegraafstraat 62, Tilburg

Mobiele versie afsluiten