Site pictogram Tilburgers.nl

Mistige start bij oplopende temperaturen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: mistige start bij oplopende temperaturen. Zowel de zaterdag als zondag beginnen in nevelige sferen. Op zaterdag gaat deze over in laaghangende bewolking en buien en op zondag verschijnen er later opklaringen. Temperatuur ligt op 23 tot 24 graden. Na het weekeinde krijgen we een nazomer met kwikstanden van minstens 25 graden, veel zonneschijn en het blijft droog.

Gisteren was het de laatste dag van augustus die in onze regio als een koude, sombere en vooral kletsnatte maand de boeken in gaat. Het was een mix van koel en warm zomerweer. Deze laatste duurde maximaal een week en dan keerde het koele weer snel terug. Maar het meest bijzonder is wel de neerslag. Die kwam in Berkel-Enschot uit op maar liefst 171 mm, terwijl 81 mm normaal is voor de hele maand.

Ruim twee keer zoveel dus. De laatste keer dat we zo’n enorme maandhoeveelheid hadden was in 2006 toen in augustus 214 mm werd opgevangen. Tevens is dat de natste oogstmaand ooit sinds 1878. Augustus 2023 komt op de derde plaats van natste augustusmaanden ooit en op de tweede plaats staat 1969 met 180 mm.

Met al die buien van de afgelopen week werd het ook niet meer zo warm en schommelde de temperatuur zo rond de 20 tot 21 graden. Woensdag werd, met 19,2°C in Tilburg, dat zelfs niet gehaald. Oorzaak van het koele en natte weer was het komen en gaan van depressies. Als de ene gepasseerd was stond de volgende alweer in de steigers. Ook gisteren was daar sprake van. In de nacht vielen de eerste druppels en in middag en begin van deze avond waren het buien. In totaal werd er in Brabant 2 tot 3 mm opgevangen, maar in het noorden van het land kwam het soms met bakken eruit.

Zo meldde Berkhout 17 mm en Uitgeest en Oudkarspel ieder 20 mm. En we zijn er nog niet van af. Gisteravond trok een regenzone over het midden en zuiden van België. Af en toe klimt een uitloper ervan iets meer naar het noorden en treft dan ons. Vannacht naderde een nieuw neerslagcomplex en deze gaat volledig over Brabant heen. Van tijd tot tijd valt er dan regen, waarbij de temperatuur niet verder daalt dan een graad of 12.

Deze vrijdag begint kletsnat en zijn er perioden met regen die in de middag overgaat in buien. Bij dit alles staat er een zwakke wind en wordt het een graad of 20. Het is meteen ook de start van zowel september als van de meteorologische herfst. En het weerbeeld past zich daar helemaal op aan. We weten dat de herfst twee kanten heeft. Natuurlijk het aloude bekende herfstachtige weer met regen, wind (storm) en lage temperaturen, maar we kennen ook de gouden herfst die ons veel zonneschijn en hoge temperaturen brengt. Dit jaar laat het herfstseizoen meteen beide kanten zien. Want morgen is het dus slecht weer, maar vanaf zaterdag wordt er een heuse nazomer in de steigers gezet die na het weekeinde gestalte krijgt.

Het weekeinde begint echter met mist op zaterdag die hardnekkig kan zijn en vervolgens overgaat in laaghangende bewolking waar buien uit kunnen vallen. De zon heeft het moeilijk om door al dat grijs heen te breken. Desondanks stijgt het kwik naar de 23 graden. Ook de start van de zondag zal in nevelige sferen plaatsvinden, maar in de middag komt de zon er dan eindelijk bij en laat de temperatuur naar een graad of 24 stijgen.

En omdat er vrijwel geen wind staat zal het warm aanvoelen. Na het weekeinde is het genieten geblazen. Op maandag wisselen zon en wolken elkaar nog af, maar de dagen daarna is het alleen maar de zon die de scepter zwaait. Af en toe zien we wat sluierwolken, maar dat maakt voor de zon niet uit want die schijnt daar gewoon doorheen. We zijn namelijk in een oost tot noordoostelijk stroming terechtgekomen met aanvoer van droge en vooral warme lucht. De temperatuur stijgt naar zomerse waarde van 25 graden of meer. Donderdag zou wel eens de warmste dag van de week kunnen worden. Een mooi begin van september.

Mobiele versie afsluiten