MOB-terrein Tilburg Noord: evenementen of Wasteworld

Het MOB-complex is weer in beeld bij de Gemeente TIlburg. Dit voormalige munitiedepot was in beeld als vestigingsplaats voor de roemruchte Mall. Een winkelcentrum dat daar moest verrijzen en half onder de grond gebouwd zou gaan worden. Via een raadplegend referendum van de gemeenteraad stemden Tilburgers in 2009 massaal tegen het plan, zodat het van tafel ging.

Vanaf 2019 wil de gemeente nu kijken of het terrein gebruikt kan gaan worden voor evenementen, om te beginnen als experiment.

Het evenement wat Tilburg voor ogen heeft is dancefestival Draaimolen, dat eerder op Charlotte Oord plaatsvond. Het kreeg toen goede kritiek van publiek en pers. De festivalorganisatie is op zoek naar een nieuwe locatie. Een experimentele editie op het bosrijke MOB-complex sluit goed aan.

Wethouder Erik de Ridder licht toe: “Evenementen zijn belangrijk voor de levendigheid en aantrekkelijkheid van de stad. Tilburg is van oorsprong een echte festivalstad. Daar willen we dan ook letterlijk ruimte aan bieden. Het MOB-complex is door de landschappelijke sfeer, de ligging en de ontsluiting interessant voor nieuw evenementenaanbod, zoals concerten in de natuur en openluchttentoonstellingen.”

Het bosrijke terrein bij de aansluiting Tilburg Noord (N261) is eigendom van de provincie Noord-Brabant. Het experiment met een festival op het terrein staat niet op zichzelf. De gemeente wil ook een beeld krijgen bij eventueel structureel gebruik van het terrein als evenementenlocatie. Daarvoor wordt een business case opgesteld. Deze studie sluit aan bij het nieuw te ontwikkelen evenementenbeleid. Daarbij wordt ook gekeken naar hoe (kwetsbare) locaties, het Leijpark bijvoorbeeld, minder belast kunnen worden. Dit voornemen staat in het bestuursakkoord 2018-2022.

Wasteworld, themapark over afval

Maar ook Stichting Wasteworld heeft belangstelling voor dit terrein en is al twee jaar bezig met voorbereidingen. Stichting WasteWorld ontwikkelt een infotainment themapark met een duurzaam, permanent karakter dat jaarrond bezoekers trekt. Uitgangspunt is de circulaire economie met thema’s als afval, milieu, energie en duurzaamheid. En dat alles op een vermakelijke en innovatieve manier gepresenteerd via het verhaal van Opa, een oude man die op het landgoed woont en alles bewaart.

Stichting Wasteworld heeft op 12 september 2018 het haalbaarheidsonderzoek gepresenteerd. Op 29 november 2018 organiseren de initiatiefnemers een bijeenkomst om te vertellen wat de stand van zaken nu is en krijgen belangstellenden de gelegenheid om vragen te stellen en commentaar te leveren. Deze bijeenkomst is openbaar, maar aanmelden is gewenst.

Het MOB-complex in Tilburg-Noord heeft al vaker in de belangstelling gestaan voor nieuwe initiatieven.

Het getekende plan voor de Tilburgse Mall

Na de beroemde (en beruchte) plannen voor de Tilburg Mall, welke via een raadplegend referendum het onderspit moest delven in juni 2009, trok het MOB-complex in 2014 de belangstelling van de nationale én internationale pers toen de plannen voor een Gay Village werden onthuld. Dat het om een grap bleek te gaan, om aandacht te vragen voor geweld tegen homo’s en lesbiennes, werd niet door iedereen gewaardeerd.

In 2013 werd het MOB-terrein aangewezen voor het Stadsidee ‘Het Groeilokaal’ van Astrid Huijbregts. Het Groeilokaal is een land-art project voor natuurbeleving en kunst(educatie). Sinds mei 2014 worden op het mob-complex activiteiten voor natuurbeleving en cultuureducatie georganiseerd. Een ‘klaslokaal zonder muren’.

SVP moet ik me daarmee bezighouden ; marginale in de MARGE terwijl ik en anderen die kunnen ZIEN dat er al LANG geen Verschil bestaat tussen Rechts en Linkx en zeker niet in TILBUGIUS anno 648 zogenaamd gesticht …….
NB kunt U nog het begrip ADOLF herkennen ; het kijkt namelijk nog feller om de HOEK nietwaar Zwarte of een andersoort Piet is er niets by ook niet voor 3 weken zeer binnenkort Enne ACH ja zo gaan de scheepjes voorbij ……

En tilburgers.nl vergeten Jullie niet iets? Het Groeilokaal gestart als burgerinitiatief in 2013 ontving op vrijdag 17 februari 2017 de oorkonde ‘Groen bedrijf van de maand’ uit handen van Gedeputeerde Johan van den Hout (Natuur, Water en Milieu).

Jullie schreven daar nog over in 2017

https://www.tilburgers.nl/het-groeilokaal-is-het-groen-bed

Het Groeilokaal, gehuisvest in een voormalige mobilisatiecomplex aan de IJpelareweg in Tilburg-noord, is in enkele jaren veranderd in een ontmoetingsplaats voor kinderen en volwassenen, waar thema’s als natuur en duurzaamheid centraal staan. Een school zonder muren. Een organisch kunstwerk. Een land-art project voor natuurbeleving en kunsteducatie.

Wat is daarmee gebeurt, waar zij die opeens gebleven?

Even een correctie: de Tilburgers stemden niet massaal tegen het plan. Er was een kleine meerderheid van iets meer dan 50% die tegen het plan stemden, bijna 50% was voor.

Geef een reactie