Gastbijdrage van Ralf Embrechts, MOMTilburg. Inspreeknotitie uitgesproken bij hoorzittingen actualisatie Tilburgs Armoedebeleid 15 juni 2015
Toverstafje
Afgelopen week sprak ik een bewoner en vroeg hem wat hij zou willen veranderen als ie een toverstokje had. Na even nadenken zei hij recht uit het hart: “Ik zou willen dat ik geen zorgen meer had over mijn bestaan, mijn uitkering, mijn geld, heb ik eten vanavond, kan ik mijn huur betalen, gaan mijn kinderen naar school, gewoon mijn dagelijkse leven. Als ik die zorgen niet meer had, dan kan ik die tijd van formulieren, DigiD, sancties, boetes en gedoe, inwisselen voor leuke dingen, meehelpen bij het opknappen van het schoolplein, als oppasouder meegaan op schoolreis, noem maar op. Maar iedere keer word ik ziek, ziek van al die zorgen, zorgen voor vanavond, morgen, dat nekt me in alles. Snap je dat?“
Toen ik afgelopen januari [12 januari bij behandeling Pollepel – red.] in dit gemeentehuis naar college en raad mocht luisteren, beloofde het college dat het armoedebeleid weer op een andere leest geschoeid zou kunnen worden. Voor de onderlegger van de afgelopen jaren “Vergroten Financiële zelfredzaamheid” zou een nieuwe, actuele onderlegger verzonnen worden. Daarvoor zijn we hier bijeen. Vol verwachting klopte mijn hart. Afgelopen vrijdag – 12 juni – kwam er een nota los waar ik (nog) helemaal niets terug zie van een nieuwe onderlegger. Sterker nog ik lees allerlei scenario’s maar dat is allemaal voor dezelfde film. U mag kiezen uit 3 slechte B-films, films die je normaliter graag overslaat.
Uitkering is te weinig
Zelfs als het Nibud hardop zegt dat de uitkering voor bijna alle gezinstypes te weinig is, dan nog zegt dit college “het is uw eigen schuld”. Wie moet het dan nog zeggen?
Ja, de mensen uit onze dagelijkse praktijk zeggen het al jaren, en inmiddels ook de mensen van Werk & Inkomen zelf. De uitkering is te weinig en bij het geringste tegenslag, bijdrage eigen risico, een hogere energierekening, een onverwachte doktersrekening, dan donder je om, en kom je dat niet meer te boven.
Bij deze actualisatie van het Tilburgs armoedebeleid is het volgens mij belangrijk om te kijken naar het fundament en in stand houden van de armoede. Armoede is de laatste jaren verworden en gemaakt tot een individueel probleem. Als arme moet je jezelf uit het slop trekken, je moet werken, je moet re-integreren, je moet participeren je moet aan je vaak onoverbrugbare schulden werken. Je moet van alles, en helpt dat dan?
Door armoede te zien als een individueel probleem houden we elkaar gevangen;
Door armoede te zien als schuld, eigen schuld dikke bult, houden we elkaar gevangen;
Door armoede te zien als iets dat je oplost via re-integratie, daarvan is inmiddels bewezen dat dat ook veelal niet helpt, houden we elkaar gevangen
Door armoede te zien als iets dat je enkel oplost met het vergroten van je financiële zelfredzaamheid, houden we elkaar gevangen in het rondpompen van allerlei goedbedoelde steun en hulp.
Dit is niet iets dat ik verzin. Vele mensen in deze stad met veel meer ervaring roepen dit al jaren. Toch stappen we in de valkuil om armoede te bestrijden met projecten en individuele aanpak. Is dat wel bestrijden als het percentage armoede al jaren rond het zelfde aantal beweegt of is dat … pappen en nathouden of … liever beter verwoord, alleen maar armoede verzachten, in plaats van bestrijden.
Teveel moeters en toeters
Ik zou “het garanderen van bestaanszekerheid” als onderlegger willen voorstellen. Als die bestaanszekerheid voor mensen gegarandeerd is, en als de systemen der sociale zekerheid dat waarborgen, dan kunnen mensen pas weer adem halen. Ik vertik het hier om in de subsidiegraaimand hard te gaan roepen dat organisatie X wel en organisatie Y geen subsidie moeten krijgen, wie het hardst roept krijgt? Nee, dat lijkt me niet de weg die we moeten bewandelen. De uitkering is te laag, er zitten teveel toeters, moeters en bellen aan vast, die je vooral niet vooruit helpen en bakken geld kostende re-integratie of verplichte participatie. En nu zult u zeggen aan de hoogte van de uitkering kunnen we in Tilburg niets doen, klopt, maar wel aan de systemen die dit verstrekken.
Ik heb altijd geloofd in een college dat de weg wijst in goede en in beroerde tijden. Dit college heeft die weg nog niet gevonden en vraagt het nu aan ons. Ik hoop dat daar ook een lichtje gaat branden en dat wij samen het script schrijven, waarop wel werkende scenario’s’ worden gebaseerd.
Desondanks
We kunnen iedere zoveel jaar een nieuw thema verzinnen om armoedebestrijding op te enten. De ene keer de ‘zorg voor kinderen’, de andere keer ‘de zorg voor financiële zelfredzaamheid’. Er zal iets moeten veranderen in de systemen die armoede in stand houden.
Ondanks de inzet van velen, vrijwilligers en professionals, ondanks de best bedoelde schuldhulp-verlening, ondanks voedselbanken, ondanks… of beter desondanks blijft armoede bestaan, sterker nog die neemt toe, bijna 1000 mensen in onze stad erbij! Dat moet ons aan het denken zetten.
Het zou van lef spreken en als de gemeente “het Garanderen Bestaanszekerheid” als onderlegger voor haar armoedebeleid zou willen en van daar uit haar armoede-aanpak actualiseren. Dus kijk vooral eerst naar jezelf als overheid, verbeter de systemen alvorens je de mensen in armoede vraagt aan hunzelf te sleutelen. Die systemen houden mensen gevangen in re-integratie, in langdurige schuldhulpverlening, met sancties en boetes boven hun hoofd. Dat maakt hen ziek, niet in staat hun ellende te ontsnappen.
Weer dienstbaar
Zolang je niet aan je eigen systemen sleutelt, verandert er helemaal niets. Sterker nog zo houden we de armoede al jaren op ongeveer 10% en tikt nu zelfs in Tilburg door naar 11,9%, het hoogst sinds jaren. Vanuit mijn werk probeer de systemen van de MOM-partners zo goed mogelijk vanuit de leefwereld van mensen te laten werken. Ook dat is en blijft een pittige opgave. We kiezen daar vooral voor de mensen die tussen het wal en het schip vallen. Het is goed om gezamenlijk te kijken hoe we weer dienstbaar kunnen zijn naar de mensen waarvoor we werken.
Het zou goed zijn om die beweging samen met de gemeente in te zetten, en zo het werken vanuit vertrouwen te laten doorklinken in alles wat we doen.
Bestaanszekerheid garanderen
Om de ideevorming verder te helpen zou je om die bestaanszekerheid te garanderen kunnen denken aan:
- betere en sneller afstemming met Toeslagen, CJIB, Belastingdienst, SVB,
- de financiële wasstraat, ook voor alle gemeentelijke en particuliere hulp;
- het Vertrouwensexperiment;
- makkelijkere, sneller toegankelijkere schuldhulpverlening of alternatieven;
– Nationaal Initiatief Herstructureren Schulden
- tegengaan wildgroei bewindvoerders, of alternatieven;
- incasso-vrije wijk;
- het voor veel mensen standaard doorbetalen van vaste lasten...
Om maar eens enkele ideeën te noemen. Er is vast nog meer te doen. Dan pas verander je het systeem rondom armoede alvast stap voor stap. En belangrijkste les: werk vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen. Dat is nou een werkwijze die zich door alle eeuwen heen, al wel bewezen heeft als aanpak.
Kortom als Tilburg echt het verschil wil maken, kies dan eerst maar eens om naar onszelf te kijken, de systemen, en maak dat tot een goede onderlegger, een script voor de komende jaren. Ik hoop van ganser harte dat we in die film mogen samenwerken en komen tot goede scenario’s. Daarvoor zit genoeg energie in onze stad, bij bewoners, bij vrijwilligers en bij alle organisaties.
College, u bent nu aan zet, veel succes en inspiratie.
1 reactie
Voeg die van jou toe →Het is een begin, maar verre van voldoende, zoals de schrijver zelf zal beamen. Wat te denken van het reserveren van reïntegratiegelden, niet voor obscure bureautjes die er slapende rijk van worden en niet zelden gratis arbeidskrachten behandelen als slaven, maar voor degene voor wie die reïntegratie gelden zijn bedoeld: de uitkeringsgerechtigden zelf. Dat is geen misselijk bedrag: 6 miljard per jaar, ofwel zo’n €9000 per uitkeringsgerechtigde per jaar. Stel elke gemeente reserveert dat geld en stelt het ter beschikking aan elke uitkeringsgerechtigde die zelf mag komen met voorstellen hoe te reïntegreren met dat geld. Dat ligt voor ieder anders. Als eerste mogen de voorwaarden om überhaupt met iets ands bezig te zijn dan het hoofd boven water te houden aan bod komen. Dus: schuldsanering, fatsoenlijke was- en kookgelegenheid en nieuwe matrassen als die al levenslang meegaan. Mensen die jarenlang geen kans hebben gezien op welke manier dan ook deel te nemen aan het sociaal-culturele leven, kunnen zich bijv. onderdompelen in cultuur. Natuurlijk moet er ook een onderdeel “kans op werk” bij zitten en naarmate basaler behoeften zijn vervuld, mag dat onderdeel meer aandacht en meer geld uit het eigen reïntegratiefonds krijgen. De reïntegratiegelden zouden zo worden gebruikt om de behoeftenpyramide van Maslow te realiseren. Het is een beetje omdenken, maar het kan!
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Maslow