Mogelijk windmolens op afvalstort de Spinder

mogelijke locaties windturbine spinder
mogelijke locaties windturbine Spinder

Op het terrein van de afvalstort de Spinder aan de Vloeiveldweg komen mogelijk windmolens. De Spinder ligt in het Noorden van Tilburg, westelijk van de N261 naar Waalwijk. Daar is de stortplaats van afvalwerwerker Attero en de waterzuivering van waterschap De Dommel.

In de toekomstplannen van de gemeente Tilburg maakt De Spinder deel uit van het Duurzaam Energielandschap Noord. Dat staat in de Omgevingsvisie 2040, die is vastgesteld in de gemeenteraad. In principe passen windmolens goed in dat Duurzaam Energielandschap.

 

De Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid (Stichting MOED) heeft het initiatief genomen met als doel het mogelijk maken van vijf windturbines. Dit gebeurde samen met twee bedrijven op De Spinder: afvalverwerker Attero en waterschap De Dommel. Deze partijen onderzoeken de mogelijkheden voor de ontwikkeling van windenergie op De Spinder. Echter voor het zover is, moeten nog diverse procedures doorlopen worden, zoals het maken van een milieueffect-rapport. Daarin wordt bekeken of een windpark kan worden gerealiseerd, en zo ja in welke vorm. Voor het nog op te stellen milieueffectrapport zijn uitgangspunten opgesteld. Die staan in de conceptnotitie reikwijdte en detailniveau. Deze ligt van maandag 5 oktober tot en met maandag 16 november 2015 voor een ieder ter inzage in stadswinkel Centrum en is ook te vinden op de pagina ruimtelijke plannen van de website van de gemeente Tilburg. Iedereen kan mondeling, schriftelijk of elektronisch reageren op de concept-notitie.

WindmolensFuji.pgDaarnaast wil de gemeenteraad dat burgers de kans krijgen om eventueel mee te doen in de bouw en het beheer van de windmolens. Hiervoor zijn al energiecoöperaties opgericht, die samenwerken onder de naam T-wind. De coöperatieve verenigingen die deelnemen in de overkoepelende coöperatie T-Wind zijn: Berkel-Enschot Energiecoöperatie, De Blaakse Energiecoöperatie, Coöperatie Duurzame Energie Reeshof, Energiecoöperatie Udenhout en Energiefabriek 013.

Op dinsdag 13 oktober 2015 is er bij de hondenvereniging aan de IJpelareweg 34 van 19:30 tot 21:00 uur een inloopavond gepland. Bezoekers kunnen dan vragen stellen over de opzet van het zogenoemde Burger-windpark. Ze krijgen informatie over de mogelijkheden om mee te doen. Ter sprake komen ook de procedures voor het milieueffect-rapport en het bestemmingsplan.

Belangrijkste vraag is of inwoners zelf, direct eigenaar kunnen worden van een stukje windpark, zodat ze hun eigen stroom kunnen opwekken, en die tegen kostprijs kunnen krijgen.
Meestal is de cooperatie of een investeerder eigenlijk eigenaar, en kunnen de burger deelnemers de stroom alleen tegen een commercieel tarief kopen. Dan worden alleen de investeerders er beter van.

Verkoop een windpark plan in kavels aan inwoners, net zoals een gemeente eennieuwe woonwijk verkoopt, in kavels bouwgrond.

Eigendom bij stroom consumenten geeft het grootste voordeel bij veel burgers.

Geef een reactie