Het kabinet wil graag dat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar waarom? Een blik op de cijfers en feiten laat zien dat het bijna onvermijdelijk is. In de komende decennia groeit het aantal ouderen spectaculair. Bovendien kampen verpleeghuizen nu al met personeelstekorten. Dat is vooral een uitdaging voor alleenstaande ouderen.
Het aantal 75-plussers dat alleen woont, stijgt enorm, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tussen 1971 en 2015 is deze groep bijna 4,7 keer zo groot geworden, zodat er nu ruim een half miljoen alleenstaande 75-plussers zijn.
De verwachting is dat de omvang van deze groep hard door stijgt tot bijna 1,3 miljoen personen in 2052. Dit staat te lezen in de ‘Huishoudensprognose: jongeren en ouderen langer thuis’ van het CBS.
Opvallend genoeg is het beleid om ouderen langer thuis te laten wonen niet nieuw. “De instroom van ouderen naar instellingen is sinds de jaren tachtig sterk gedaald. Deze daling was een gevolg van overheidsbeleid dat langer zelfstandig wonen van ouderen stimuleerde,” concludeert het CBS in de Huishoudensprognose. “Verblijf in een instelling werd daardoor steeds meer beperkt tot ouderen met ernstige gezondheidsproblemen.”
Kosten is één van de redenen voor het kabinet geweest om de drempels om toegelaten te worden in een verpleeghuis opnieuw te verhogen. Verpleeghuisplekken zijn namelijk duur. Iemand die 24 uur zorg krijgt, kost bijna 6400 euro netto per maand. Met de vergrijzing is het onbetaalbaar om dat voor iedereen te regelen. Bovendien kampen verpleeghuizen nu al met personeelstekorten. 70% van de verpleeghuizen krijgt vacatures niet ingevuld.
In het Monitor Debat ‘Oud in eigen huis’ , maandag 6 februari om 21.00 uur op NPO2 wordt er gediscussieerd over problemen en oplossingen die voorbij komen als ouderen langer op zichzelf zijn aangewezen. Hoewel veel ouderen ook het liefst zo lang mogelijk thuis willen wonen, zullen ze ook wel moeten. Maar hoe doe je dat? Wie helpt daarbij? Welke rol is daarbij weggelegd voor kinderen? Deze en vele andere vragen passeren de revue.
Het Monitor Debat is een nieuw tv-programma van de makers van De Monitor. In aanloop naar de landelijke verkiezingen discussiëren ze iedere week met burgers over maatschappelijke thema’s.
Bron: De Monitor (KRO/NCRV)
11 reacties
Voeg die van jou toe →Als ( moeten) doorwerkende vrouw van 64 met laag budget merk ik dat alle energie in werk zit en sociale contacten, moeilijker worden. Woon nu lang alleen in te groot huur eensgezinshuis,verhuizen,…waar wat is betaalbaar, wil niet elke x naar een ander level? Hoe kom je nog ergens?
Zie graag mix in de toekomst van diverse leeftijden. Best bang voor alleen ouderen aan de bingo , ontmoet graag mensen met humor en waar ook een goed gesprek mee te voeren is. Vluchtelingen, , misschien als, ze , maar niet gelovig zijn. Veel gereisd maar t word eenzaam
blij met deze discussie
Groet JOKE
Veel ouderen die niet naar een verzorginghuis wilden,maat toch daarheen gingen omdat ’t thuis niet meer ging ,zeggen:had ik dat maar eerder gedaan!De veiligheid,zorg , aandacht en afleiding bevalt ze goed.Ze waren bang om uit hun vertrouwde omgeving te moeten,logisch!En de student die gratis inwoont voor maar 30u aandacht te schenken aan de oudjes”tja ,ik denk dat dat toch heel veel mensen zouden willen doen voor gratis wonen.
Mijn moeder is dik honderd jaar. Is hulpbehoevend en woont tot volle tevredenheid nog thuis. De thuiszorg is fantastisch en we hebben het huis wat aangepast. Ik als zoon vind mantelzorg logisch en we hebben nog veel plezier samen.
Het beeld wat d66 over bejaarden-/verzorgingshuizen heeft klopt lang niet altijd met de praktijk en is een trap in de rug of het kruis voor degenen die met alle inzet en betrokkenheid wegbezuinigd zijn, overbodig zijn genoemd.
waarom wordt er zo weinig naar elkaar geluisterd???? in dit soort programma`s
Men praat zo ontzettend snel daar wordt het allemaal erg onrustig van.
Nodig minder mensen uit en neem de tijd om naar de verhalen van elkaar te luisteren
waarom wordt het publiek anders uitgenodigd??????
Ik vind bejaarde tehuizen prima voor ouderen maar het moet anders georganiseerd en gezelliger gemaakt. Basis is liefde, respect en graag willen helpen.
Hierbij geef ik een reactie op het monitordebat over oudere zorg. Anderstalige die de Nederlandse taal nog moeten leren, zijn miss hier inzetbaar om bij oudere mensen te komen. Zij kunnen wat hand en spandiensten doen, zo als wanderen, boodschappen doen, als het kan met de oudere samen, zo kan je onderweg praten , dus de taal leren en de Nederlandse normen en waarde leren. Aldoende leert men. Ik zie hier nog weinig van. Er zijn nu zoveel vluchtelingen en anders talig op een andere manier in ons land, breng ze in contact met de oudere en andere eenzame mensen. Graag wil ik vernemen of het ook gelukt is om anderstalige bij de oudere te brengen. Hartelijkeer groeten Tini Schutte.
Waar zijn de oude mensen dit debat? Er wordt over onze ruggen heen over ons gedebatteerd. Als nuchtere 81 jarige zie ik oplossingen zonder hele hordes vreemden in mijn huis, mijn enig overgebleven kind kan ik niet belasten. Ik woon in een hof waar in de bovenhuizen jonge werkenden wonen gelijkvloers ouderen en gehandicapten zolang ik gezond blijf o.k. wij helpen elkaar maar wat zou ik het goed vinden om verzorgingshuis te wonen waar alle ontslagen mensen aan het werk kunnen waar samen dingen doen zonder vreemden ik moet er echt niet aan denken afhankelijk te worden van vreemden.
En wordt er ook over nagedacht hoe het voor mensen zonder kinderen is?
Ik ben wel 65+ maar nog niet echt oud en net terug uit het ziekenhuis. Mensen om mij heen (vaak ook ouder dan ik) willen wel boodschappen doen, maar meer ‘zorg’ kan ik niet van hen vragen. Geen familie die iets voor me kan doen. Vrienden ook niet meer piep en bij allemaal genoeg aan hun eigen pakket(je).
Dat mis ik in veel discussies.
En ik ken ouderen die het fijn vinden om in de aanleunwoning met zorg iedere morgen koffie te kunnen drinken en mee te doen aan andere activiteiten. Als je zelfstandig woont en niet meer mobiel bent dan vereenzamen die mensen heel erg en is het leven voor hen vaak niet meer de moeite waard.
Een alternatief? Kleinschalige appartementengebouwen met de mogelijkheid tot gezamenlijk koffie drinken en andere activiteiten. Niet van die grote flats. Dan kan de zorg die nodig is ingekocht worden en kunnen mensen zo lang dat kan kleine hand en spandiensten voor elkaar verrichten.
Ja het verzorgingshuis/ bejaardenhuis weer terug !!mijn grootouders zaten er.Comfortabel en verzorgd en aanspraak. Gezamenlijke activiteiten. Winkeltjes. Contacten . Goede voeding…..wat was daar nou zo mis mee ??Nu thuis alleen zitten verkommeren en hele families overstuur over wat te doen met pa of ma die zorg nodig heeft…
Kunnen alle mantelorganisatie wel de goede Hulp geven zijn deze wel goed opgeleid. Ik ben ook mantelorganisatie maar helaas kan mijn schoonmoeder of schoonvader zijn billen niet wassen