vrijdag 19 april 2024

1 gedachte over “Monumentale bomenrondleidingen in de Oude Warande

  1. In bovenstaande tekst staat dat de Oude Warande in barokke stijl is aangelegd en dat de ontwerpen van André le Notre als voorbeeld diende.
    Dit is juist, maar dan staat er: ‘Dit komt tot uiting in het symmetrische, rechthoekige lanenpatroon vanuit een klein centraal gelegen beeldenperk’.
    Het zou kunnen dat er in het midden van het Tilburgse sterrenbos beelden hebben gestaan, maar in archieven is hierover volgens mij niets te vinden. Wel is op de beroemde Kaart van Zijnen uit 1760 duidelijk te zien dat een boom in het centrum deel uitmaakt van het oorspronkelijke ontwerp.

    Op deze historische boomplek moest echter een horecagelegenheid komen en dus wordt er in de gemeentelijke communicatie over de betekenisvolle boom in het midden al vijfentwintig jaar lang met geen woord gerept.

    Tilburg kent twee belangrijke historische boomplekken: de Lindeplek tegenover de Heuvelse kerk en het centrum van de Oude Warande. Beide historische boomplekken zijn door gemeentelijke ingrepen van betekenis en geschiedenis ontdaan.

    De boom als belangrijk icoon van de stad Tilburg is met kunstgrepen terzijde geschoven, ‘weggepoetst’ en als plaatsvervangend symbool kregen we vervolgens het reclamebedenksel T.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *