Site pictogram Tilburgers.nl

Muurschildering: Doornroosje en de uil

Dit werk van Stephan Thelen is te vinden in de Tjeuke Timmermansstraat, grenzend aan de achterzijde van De Pont Museum. In oktober 2020 is het de muurschildering gereed gekomen. Het is een gelaagd werk dat in samenspraak met de bewoners tot stand kwam.

De dame in het muurwerk is Doornroosje die zich prikte aan het spinnenwiel, een belangrijk werktuig uit de tijd van de textielindustrie. Daarnaast zijn er ook andere verwijzingen zoals de katoenplant.

Stefan Thelen (39) heeft als artiestennaam Super A. Hij is afgestudeerd aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam en is al vele jaren actief als muurschilder. Hij wordt nu beschouwd als een van de beste straatartiesten van het land. Hij wordt overal ter wereld gevraagd om muurschilderingen te maken. Ze zijn onder meer te zien in Duitsland, België, Noorwegen, Colombia, Oekraïne, en de Verenigde Staten. Zijn werk is grotendeels gebaseerd op realistische beelden en fantasiefiguren. Wat vaak terugkomt zijn de slingervormen waar hij zijn creaties in verwerkt.

In Leidsch Dagblad vertelde Stefan in 2019: “In Heerlen heb ik tegenover het station een muurschildering gemaakt in de tijd dat in die stad het aantal beveiligingscamera’s explodeerde. Ik heb toen een heel grote beveiligingscamera geschilderd als een Mexicaanse pinata. Dat is zo’n versierd ding waar snoepjes uit komen als je het kapot slaat.”

Detail uit het werk van Stefan Thelen. Foto: John Geerts

Door een onderzoek in 2020 naar de vraag of Tilburgers een muurschildering positief vonden, liet 89% van de ruim 1500 mensen op Facebook weten het hier mee eens te zijn.
Tilburgers. Daarop zijn door de inwoners zelf diverse locaties aangedragen. Gemeente Tilburg bekijkt samen met de pandeigenaren en Tilburgse kunstenaars wat de mogelijkheden zijn.

Voor de periode tot 2022 staan meer dan 20 wandschilderingen op het programma.
Voor iedere muurschildering zijn ideeën opgehaald bij inwoners. De creaties maken de stad vervolgens leefbaarder en aantrekkelijker. Ze zijn zichtbaar en vrij toegankelijk, waardoor iedere inwoner ervan kan genieten.

De gemeente hoopt dat mensen beter zullen zorgen voor hun omgeving, als deze aantrekkelijk wordt door een muurschildering.

Mobiele versie afsluiten