Site pictogram Tilburgers.nl

Muurschildering: Minderbroederspad

Het Anti-Graffiti werk aan het Minderbroederspad van Aziz. Foto: John Geerts

Deze muurschildering van Aziz Lessy (39) op een wand in het Minderbroederspad kent een voorgeschiedenis.  Al in  30 april 2005 bracht Aziz daar  live een schildering aan.

Maar later werd erover heen geschilderd. Aziz vond dat verschrikkelijk en benaderde de eigenaar van het winkelpand aan de Korvelseweg. Hij kreeg speciale toestemming om een nieuwe wandschildering aan te brengen.

Het resultaat was  een anti-graffiti project in samenwerking met de Gemeente Tilburg.

In een interview met Floortje Steigenga uit 2019 vertelt Aziz: “Het is jammer dat er zo vaak over schilderingen heen wordt geklad. De erecode van street art is toch wel: Als een kunstenaar iets heeft gemaakt dat raak je dat niet aan.”

“Muurschilderingen zijn hip, en iedereen wordt er blij van. En er zijn nog meer voordelen: verhalen van een stad zijn steeds minder duidelijk voor de nieuwe generatie. Als je dat uit in beeld of kunst, is het voor de nieuwe generatie duidelijker. Het is een manier om de geschiedenis van de stad op een duidelijke manier mee te geven. Kunst is heel gangbaar, kunst is voor iedereen.”

Detail Foto: John Geerts

Door een onderzoek in 2020 naar de vraag of Tilburgers een muurschildering positief vonden, liet 89% van de ruim 1500 mensen op Facebook weten het hier mee eens te zijn.

Daarop zijn door de inwoners zelf diverse locaties aangedragen. Gemeente Tilburg bekijkt samen met de pandeigenaren en Tilburgse kunstenaars wat de mogelijkheden zijn.
Voor de periode tot 2022 staan meer dan 20 wandschilderingen op het programma.
Voor iedere muurschildering zijn ideeën opgehaald bij inwoners. De creaties maken de stad vervolgens leefbaarder en aantrekkelijker. Ze zijn zichtbaar en vrij toegankelijk, waardoor iedere inwoner ervan kan genieten.

De gemeente hoopt dat mensen beter zullen zorgen voor hun omgeving, als deze aantrekkelijk wordt door een muurschildering.

Mobiele versie afsluiten