Site pictogram Tilburgers.nl

Muurschildering: Octopus

De Octopus in de Koopvaardijstraat Foto: John Geerts

In  November 2019 zette de Tilburgse muurschilder Erik Veldmeijer deze ‘Octopus’ op de gevel van een pand aan de Koopvaardijstraat dicht gelegen bij de Piusstraat. De wandschildering is aangebracht  op verzoek van de eigenaar die een interview las met Erik Veldmeijer.

Erik vertelt in Kosta-Nieuws  over zijn inspiratie: “In het oude wiskundelokaal van mijn basisschool hingen een paar tekeningen van de grafische artiest Escher die mij meer interesseerden dan wiskunde en algebra.”

“Door die tekeningen ben ik in contact gekomen met het werk van Escher en sinds mijn elfde ben ik een fan van zijn werk, dat is nooit veranderd. Dali was voor mij een hele tijd de meest indrukwekkende kunstenaar, hij staat ook nog steeds in mijn top tien maar Escher fascineert mij nog het meest.”

Erik Veldmeijer heeft in Tilburg al meerdere werken gerealiseerd, zijn oudste en bekendste is ongetwijfeld ‘bartkira’ op het pand van Hall of Fame.

In een interview met ‘Kosta-nieuws’ vertelt Erik Veldmeijer verder “In de toekomst hoop ik sowieso in Tilburg nog de nodige muurverfraaiingen aan te kunnen brengen en misschien indien mogelijk dat uit te breiden naar andere steden en landen. Veldinho is mijn kunstenaarsnaam dat is korter en klinkt meer exotisch dan Veldmeijer.”

Detail van de Octopus. Foto: John Geerts

Door een onderzoek in 2020 naar de vraag of Tilburgers een muurschildering positief vonden, liet 89% van de ruim 1500 mensen op Facebook weten het hier mee eens te zijn.

Daarop zijn door de inwoners zelf diverse locaties aangedragen. Gemeente Tilburg bekijkt samen met de pandeigenaren en Tilburgse kunstenaars wat de mogelijkheden zijn.
Voor de periode tot 2022 staan meer dan 20 wandschilderingen op het programma.
Voor iedere muurschildering zijn ideeën opgehaald bij inwoners. De creaties maken de stad vervolgens leefbaarder en aantrekkelijker. Ze zijn zichtbaar en vrij toegankelijk, waardoor iedere inwoner ervan kan genieten.

De gemeente hoopt dat mensen beter zullen zorgen voor hun omgeving, als deze aantrekkelijk wordt door een muurschildering.

Mobiele versie afsluiten