Site pictogram Tilburgers.nl

Muurschildering: Textielpatroon

Joep van Gassel tekende in 2020 voor deze kleurrijke muurschildering aan het Textielplein. Op zijn website licht Joep van Gassel toe: “De schildering bevindt zich op de hoek Textielplein en Dessinateurstraat. Een dessinateur is een patroon ontwerper. Deze Schildering van een textielpatroon is gemaakt voor het project “Schonste wijk’.”

“Het patroon is opgebouwd uit elementen van planten en bloemen waar vroeger pigmenten uitgehaald werden om textiel te verven. Uit de gebruikte planten werden de primaire kleuren gehaald: Wede, Meekrap en Wouw.”

“In dit community art project is er een dialoog met de bewoners om te kijken wat zij graag wilden zien op de muur. Daar kwam uit dat ze graag iets wilden zien met natuur, aansluitend bij het groene Textielplein en graag een verwijzing naar de straatnamen en het verleden van de wijk.”

“Door hier een textielpatroon te ontwerpen bestaande uit planten/bloemen die een relatie hebben met de textielindustrie werden alle wensen samengebracht tot een passend geheel. De buurt is erg blij met de schildering.”

Door een onderzoek in 2020 naar de vraag of Tilburgers een muurschildering positief vonden, liet 89% van de ruim 1500 mensen op Facebook weten het hier mee eens te zijn.
Tilburgers. Daarop zijn door de inwoners zelf diverse locaties aangedragen. Gemeente Tilburg bekijkt samen met de pandeigenaren en Tilburgse kunstenaars wat de mogelijkheden zijn.
Voor de periode tot 2022 staan meer dan 20 wandschilderingen op het programma.
Voor iedere muurschildering zijn ideeën opgehaald bij inwoners. De creaties maken de stad vervolgens leefbaarder en aantrekkelijker. Ze zijn zichtbaar en vrij toegankelijk, waardoor iedere inwoner ervan kan genieten.

De gemeente hoopt dat mensen beter zullen zorgen voor hun omgeving, als deze aantrekkelijk wordt door een muurschildering.

Mobiele versie afsluiten