Spring naar inhoud

Muurschildering: Vlaamse gaaien in Koolzaadhof

De vlaamse gaaien in het Koolzaahof Foto: John Geerts

In december 2019 zette de Tilburgse Urban Artist Tom de Meer een aantal  Vlaamse Gaaien op twee muren in de ingang van het Koolzaadhof, een zijstraat van de Klaverstraat in Korvel.

Dit werk kwam tot stand door een opdracht verrijk je wijk ondersteund door de gemeente Tilburg

De Vlaamse Gaaien staan aan weerszijden van een tunneltje tussen het Koolzaadhof en de Klaverstraat en hebben verschillende vormen.

Voor 013 Straatjes gaf Tom de Meer een interview:

"Op de fiets vloog een Vlaamse gaai voorbij. Ik zie dat als een teken. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar ik zie dat zo."

"Natuurlijk ben ik wel naar redenen gaan zoeken waarom het zo moest zijn. Alles wat ik doe is met een reden en klopt technisch. Het gedrag van het gebouw komt overeen met de vogel. In de zomer verdwijnt het pand tussen de bomen, net zoals de gaai die in het broedseizoen opvallend stil is. In de winter is de kleur van zijn veren heel afstotelijk tegen zijn omgeving, net als het gebouw."

Voor Omroep Tilburg gaf Tom de Meer In Januari 2020 uitleg over Street-Art in Tilburg.

Detail Foto: John Geerts

Door een onderzoek in 2020 naar de vraag of Tilburgers een muurschildering positief vonden, liet 89% van de ruim 1500 mensen op Facebook weten het hier mee eens te zijn.
Tilburgers. Daarop zijn door de inwoners zelf diverse locaties aangedragen. Gemeente Tilburg bekijkt samen met de pandeigenaren en Tilburgse kunstenaars wat de mogelijkheden zijn.

Voor de periode tot 2022 staan meer dan 20 wandschilderingen op het programma.
Voor iedere muurschildering zijn ideeën opgehaald bij inwoners. De creaties maken de stad vervolgens leefbaarder en aantrekkelijker. Ze zijn zichtbaar en vrij toegankelijk, waardoor iedere inwoner ervan kan genieten.

De gemeente hoopt dat mensen beter zullen zorgen voor hun omgeving, als deze aantrekkelijk wordt door een muurschildering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *