Site pictogram Tilburgers.nl

Naar de maan

Foto: John Geerts

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Onze Tilburgse belastingcenten vliegen richting de maan.
Dat kunnen we wel concluderen nu zonder enige scrupules de Oisterwijkse multimiljonair Joes Daemen zijn zoon Oliver een ruimtereisje aanbiedt met miljardair Jeff Bezos.

Daemen kan het zich blijkbaar veroorloven om ruim 20 miljoen euro over te maken aan miljardair Bezos. Wellicht overheerst de verwachting dat hij met zijn Sommerset Capital Partners genoeg gaat verdienen aan zijn projecten in Tilburg.
Hij heeft nog een stukje grond immers, aan de Kempenbaan in de aanbieding. Daarnaast heeft hij bij het college een bouwclaim liggen in Wijkevoort, waar SCP hun landelijke imperium van distributiecentra verder wil uitbreiden.

Voor klimaatdiscussies hoeven we dus niet bij SCP aan te kloppen. Hoe meer vrachtverkeer, hoe liever ze het hebben. Dat levert goed op: zo’n 200 miljoen euro per jaar en daar komen elk jaar een paar tientallen miljoenen bij.
Joes Daemen gaat ook privé als een ‘raket’, signaleert Quote. Diens particuliere miljoenen stapelen zich op.

Foto: John Geerts

Het blijft verbazingwekkend dat ons stadsbestuur met wethouders van GroenLinks, D66, VVD en CDA blijkbaar niet wenst na te denken over voorspelbare negatieve klimatologische gevolgen van de aanleg van een groot distributiecentrum in een nu nog groen landschap aan de rand van de stad.

Dat kokerdenken is een landelijke trend, overigens.
Zonder mankeren schenkt het rijk miljarden aan Schiphol en KLM, terwijl een ieder weet dat vliegverkeer schadelijk is voor het klimaat.
Klimaatadaptief vliegen bestaat niet. Maar….
“We maken het wel weer goed door ergens een conifeer extra in de tuin te planten.”

Een distributiecentrum van vele tientallen hectaren aan de rand van Tilburg zal ook nooit een positieve bijdrage kunnen leveren aan een goed milieu in onze stad.
Dat zal grootverdieners als Daemen blijkbaar een worst wezen.
Die vliegt naar de maan, van de centen van alle Tilburgers.
Klimaat?
Het zal wel, Tilburg stroomt toch niet onder water, en in Oisterwijk was het jarenlang te droog.
Je hoort ze het denken.

Het zou van ‘voortschrijdend inzicht’, gezond verstand en durf getuigen als deze coalitie van GroenLinks, D66, VVD en CDA alsnog beslist niet in zee te gaan met SCP. Niet bij de ontwikkeling van de Kempenbaan en zeker niet op Wijkevoort.
We zien ons belastinggeld inmiddels met miljoenen naar de maan vliegen, daar kan voor alle Tilburgers samen dan best een nuttige uitgave bovenop. Een paar miljoen afboeken waarmee we als stad de bouwgrond aan de Kempenbaan terugkopen van Daemen en co.

Vervolgens kunnen we met die grond iets moois doen voor onze vele woningzoekende inwoners.
Schenk de Tilburgers in Reeshof vervolgens lucht om vrij te kunnen ademen, in plaats van nog meer uitstoot van door SCP gepropageerd vrachtverkeer.
We laten ze naar de maan lopen, dus.

Mobiele versie afsluiten