Site pictogram Tilburgers.nl

Nachtburgemeester Tilburg kijkt terug op eerste zes maanden

Nachtburgemeester Godelieve Engbersen in Stadshoeve de tuin aan de Korte Schijfstraat

De nachtburgemeester van Tilburg, Godelieve Engbersen, is sinds 21 december 2011 de eerste vrouwelijke nachtburgemeester van Tilburg. Een reden om eens bij te praten over haar bevindingen na dit half jaar en wat haar toekomstplannen zijn. Het is een warme zomeravond en we zien elkaar bij De Stadshoeve De Tuin, een stadslandbouwinitiatief bij de voormalige basisschool De Vuurvogel aan de Korte Schijfstraat, een initiatief dat haar steun  verdient.

Hoe bevalt Godelieve het nachtburgmeesterschap?: “Goed, heel erg goed, ik heb heel veel ondernomen, van lezingen naar filmavonden, naar een podium voor ONS diner, een vegetarisch eetgelegenheid, audio opnames voor Radio MagnifiQue, gastvrouw bij Repair Café, spreekstalmeester bij Koninginnedag op Korvel en de landelijke Genoegdag, om maar een paar dingen te noemen”, terwijl ze langzaam door een dikke en volle agenda bladert.

Wat is eigenlijk haar doel met het nachtburgemeesterschap?: “Nou, ik vind het belangrijk om kleinschalige initiatieven aan elkaar te verbinden, door middel van steun en promotie, weet je, die grote evenementen zoals de Tilburgse Kermis etcetera staan toch wel op de kaart. Vooral de initiatieven die aanzetten tot een betere leefwereld, meer sociale contacten, elkaar meehelpen, hebben mijn grote sympathie. Ik zoek de initiatieven op, en als ze niet bestaan begin ik ze zelf. Een voorbeeld daarvan is ONS diner. Ook sta ik achter de  kledingruilbeurs van Catharina de Bruin en het lokale voedsel dat via ‘Goei eete’ aan de man wordt gebracht. Ook ben ik ambassadeur van stadslandbouw. Ik interview mensen met een dictafoon en dat wordt uitgezonden via de lokale media waaronder Radio MagnifiQue. ‘Breng je idee tot leven‘ is mijn devies”.

“Het meest succesvolle van de afgelopen zes maanden?  Effen denken, dat was voor mij toch de organisatie van de Landelijke Genoegdag die voor de tweede keer in Tilburg was en die ik al vier keer in mijn eentje organiseer” Godelieve wordt nu nog enthousiaster dan normaal: “Met een geweldige lezing van Jeroen van Agt en een heel mooi filmpje van Anthony Hoovers, er waren meer dan 170 bezoekers en de video  van de lezing van Jeroen van Agt is al meer dan 1600 keer bekeken. Hij brengt het belang van alternatieve energie en laat zien dat de natuur ons meer dan voldoende energie kan geven door zonnepanelen en windmolens.” Al fietsend van Stadshoeve de Tuin naar een terras op de Korvelseweg legt ze uit: “Oh ja, en ik ben ook erg trots op ONS diner, een maandelijkse eetgelegenheid in de Sint Annastraat, waar twee vrijwillige koks, Charles Waagenaar en Len Lommerse vegetarische maaltijden klaarmaken. We hadden in juni al bijna 5o eters en gaan ons nu nog meer richten op een betere kwaliteit.”

Eenmaal aanbeland op het terras voor een maaltijd, bladert Godelieve nogmaals door de agenda om te kijken welke evenementen per maand haar het best zijn bevallen: “In december, ja, mijn installatie  in Kunstpodium T, mijn website online, het artikeltje en filmpje op Tilburgers.nl. In januari 2012 was ik onder de indruk van de nieuwjaarsrecepties en vooral het gesprek met een echte burgemeester Wim Luijendijk van Loon op Zand.”

Gruun Klupske tijdens d’n opstoet van 2012

Hoogtepunt in februari was de deelname aan Den Opstoet, de carnavalsoptocht in Tilburg, samen met het ‘Gruun Klupske’ met het thema kieplekker” Godelieve lacht hartelijk: “Haha, ja met als thema ‘Ook al zijn we gruun en geel, nu voelen we ons kieplekker’, je krijgt zoveel energie door het meedoen aan de optocht. Hoogtepunt in april was mijn aandeel aan politiek café Buskruit in De Plaats met een oproep tot dialoog.

Bijzonder in mei was de ‘Menstruatie cyclus lezing’ in Natuurmuseum, ik heb daar veel commentaar op gekregen vooral van mannen. (“hoezo moet je het daar over hebben”) Ik vond het taboedoorbrekend en professioneel en dit hoort bij het nachtburgemeesterschap” Hoogtepunt van juni is volgens Godelieve het Piusfeest op 2 juni, met de opening van de week van de amateurkunst. Ze memoreert: “Ik heb daar leuke opnames gemaakt en was ontroerd door de passie van de amateurs, kunst, samenspel, veel mensen die zich inzetten om samen veel te bereiken. Alles kwam daar samen en viel op zijn plaats”.

Een van de meest indrukwekkende gebeurtenissen van haar nachtburgemeesterschap gebeurde in een kroeg: “Ik kwam daar in een café waar net een meisje in coma was geraakt en waar op hulp werd gewacht. Daar viel het me op hoe agressief de omstanders reageerden op de hulpverleners toen die iets te laat daar aan kwamen. Brr dat onbegrip. Ik werk zelf in het ziekenhuis en ben daarna meteen in dialoog gegaan met de ambulancebroeders en heb mogelijkheden gezocht om dat onbegrip te verminderen.”

“Mijn grootste tegenvaller? “Nou wat me eigenlijk het meest tegenvalt is de vooringenomenheid in reacties op wat ik doe, zonder het gesprek aan te gaan en een mening klaar hebben, veelal via Social Media. Ook was ik teleurgesteld dat sommige persberichten met goede activiteiten niet werden gepubliceerd, dat vind ik jammer, besteed veel moeite en aandacht eraan. Dat er soms weinig opkomst is, is ook teleurstellend, maar dat hoort erbij als je veel organiseert en net begint, nu krijg ik al veel meer publiciteit en geeft ook het Brabants Dagblad regelmatig aandacht aan mijn activiteiten”.  Het nachtburgemeesterschap duurt twee jaar, dus tot december 2013, waarna de huidige nachtburgemeester dan zelf een nieuwe nachtburgemeester aanstelt. Wat gaat Godelieve het komende half jaar in 2012 en het jaar daarop nog doen?

“Ik heb mijn doelen naar boven bijgesteld, mijn ambitie is hoger, ik ga extra dingen doen zoals een kunstwerk maken met kunstenares Marjo Derk, ook ga ik samenwerken met andere nachtburgemeesters in Nederland; eind oktober is er in Nijmegen een nachtburgemeestercongres onder voorzitterschap van Doro Krol waar ook Jules Deelder van de partij zal zijn. Daar verheug ik me op, en ik hoop daar ook Tilburg verder op de kaart te kunnen zetten, we hebben als thema ‘Kracht van de Nacht’ en met het Nachtburgemeesterscongres willen we het fenomeen nachtburgemeester onder de aandacht brengen. Ons belangrijkste doel is natuurlijk het stimuleren van culturele activiteiten. En het is altijd goed om elkaar weer te spreken”.

In Tilburg is er voor 2013 al een nieuw initiatief opgestart,’ Het Jaar 013′ waarin Tilburgers zelf allerlei activiteiten organiseren omtrent de 13e van elke maand, De nachtburgemeester van Tilburg reageert enthousiast: “Het is een geweldig initiatief, waar ook Frank van Pamelen en veel anderen aan meewerken, en ik draag daartoe graag mijn steentje bij, en ik zeg ‘Geef mij maar honderd keer liever ‘Het Jaar 013’ dan die culturele Brabantse hoofdstad in 2018′”.

De warme zomeravond wordt afgesloten met een verse muntthee en Godelieve kijkt tot slot nog even naar de toekomst: “Er komt nog veel op ons af, veel chaos, een instortend financieel stelsel, we moeten elkaar vinden en beter leren kennen, en daarom ontmoeten en lokale veerkracht laten zien. Ik maak duidelijk  ‘Er is genoeg, als je elkaar weet te vinden‘ dat is een positief antwoord op al die crises bij elkaar.

Een verslag van de landelijke genoegdag 2012  is hier te lezen en hier te zien.

De Nachtburgemeester is een ere-titel en geheel ongesubsidieerd. Na onofficiële nachtburgemeesters als Rockin’ Louis (die vorig jaar overleed, zie artikel) is Godelieve Engbersen de vijfde Nachtburgemeester van Tilburg na Zeus Hoenderop, Cees van Raak, René van Densen en Wilbert van Herwijnen. Extra informatie is ook op Wikipedia te vinden.

Mobiele versie afsluiten