Site pictogram Tilburgers.nl

Nachtburgemeesterschap in Tilburg

Het Nachtburgemeesterschap van Tilburg is nog nauwelijks goed beschreven, vandaar hier  een korte geschiedenis.

Nachtburgemeester René van Densen
Nachtburgemeester René van Densen (2006-2008)

De vraag die allereerst belangrijk is, wat is een nachtburgemeester?

René van Densen, nachtburgemeester van 2006 tot 2008 formuleert het op 5 juni 2007 als volgt:

“een nachtburgemeester hoort volgens mij af en toe iets over zijn nachtleven te schrijven. Dat lijkt me tenminste niet teveel gevraagd.” en eerst en vooral een nachtburgemeester een – liefst dus onafhankelijke – ambassadeur van het uitgaans- en cultuursleven is (aanvulling (niet-cursief) v. RvD via mail)

Link naar artikel.

Behalve wat kroegtijgers bestond er geen officieel nachtburgemeesterschap in Tilburg. Maar  einde vorige eeuw werd een zekere Rocking Louis (Rockin Louie) genoemd.

“en kroegtijger ‘Rocking’ Louis, in Tilburg beroemd maar elders volstrekt onbekend als Elvis Presley-imitator” volgens Toine van Corven in februari 1998 in Trouw.

Rocking Louis is het pseudoniem voor Louis Israël  en hij begon zijn carriere als imitator van Andre van Duin maar is bekend geworden  door zijn rock ’n rollvertolkingen van nummers van Gene Vincent, Jerry Lee Lewis, Eddie Cochran en natuurlijk Elvis Presley. In 1995, het jaar waarin hij 50 werd, werd hij op 19 september in café de Uitstad  begeleid door The Wild Romance, de band van Herman Brood. (Cultureel Lexicon Tilburg 1945-2008)

600-Cees-van-Raak
Cees van Raak, Nachtburgemeester van 2008/9

In 2002 wordt door het blad “Univers” de toenmalige cultuur- en onderwijswethouder Wilbert van Herwijnen als nachtburgemeester van Tilburg genoemd.

“Je kunt er in ieder geval zeker van zijn dat je de Tilburgse nachtburgemeester (ex-wethouder) Wilbert van Herwijnen tegen bent gekomen. Herkenbaar aan z’n nieuwe leren jas.”

In de nacht van 5 op 6 augustus 2006 droeg Wilbert van Herwijnen  tijdens een officiële presentatie zijn functie over aan het duo René van Densen en Troy Titane.

Resultaat van het nachtburgmeesterschap uit deze periode was onder meer:

Klik hier om het boek te downloaden bij DBNL

Troy Titane was al vrij snel de eerste demissionaire nachtburgemeester van Nederland.

Rene van Densen trad af in de nacht van 10 op 11 februari 2008, En op dinsdag 19 februari in Cul de Sac om 22:00 was het de beurt  aan Cees van Raak en Bram Govers om de honeurs van het nachtburgemeesterschap waar te nemen. Laatstgenoemde heeft zich echter niet met het nachtburgemeesterschap beziggehouden. En ook Cees  van Raak’s  bemoeienis ging niet verder dan een column voor Omroep Brabant en wat stukjes op TilburgZ.

Nachtburgemeester Zeus Hoenderop en Karin van Hest
Nachtburgemeester Zeus Hoenderop en Karin van Hest

We moeten afwachten wat de nieuwe nachtburgemeester, Zeus Hoenderop, voor Tilburg in petto heeft. Zijn eerste “wethoudster” of liever: Maanscout, is in ieder geval Karin van Hest. Aangezien de wortels van Zeus onmiskenbaar in de kunstsector liggen en ook gezien de ambities die hij bij zijn benoeming heeft uitgesproken, kijken wij reikhalzend uit naar zijn ambtsperiode.

Mobiele versie afsluiten