Site pictogram Tilburgers.nl

Namen poelen Stadsbos013 bekend

De acht poelen in Stadsbos013 hebben sinds zaterdag 6 mei elk een eigen naam. Ruim 30 kinderen kwamen naar Stadsbos013 om mee te doen aan de poelnamenwedstrijd en het poelscheppen.

Een initiatief van de gidsen-in-opleiding van IVN-Tilburg in samenwerking met Stadsbos013. Naast het bedenken van namen leerden de kinderen heel wat over de natuur.

Tijdens een verkenningstocht in het gebied gingen de kinderen met schepnetten en zoekkaarten de poel in om te ontdekken wat er allemaal leeft.

De beschermde kamsalamander is een van de dieren die ze zijn tegenkomen tijdens het poelscheppen, één van de redenen waarom de Drijflanen (onderdeel van Stadsbos013) zo’n uniek natuurgebied is. Ter plaatse konden de kinderen het bijzondere van elke poel ervaren en zich laten inspireren om een toepasselijke naam te bedenken.

Wethouder Mario Jacobs van Groen, Natuur en Landschap is blij met de aandacht van de jeugd voor Stadsbos013: “Biodiversiteit, beleving en klimaatadaptatie zijn de kernwaarden in ons gemeentelijke groenbeleid. De poelen in Stadsbos013 zijn een schoolvoorbeeld van hoe deze waarden samenkomen en de kwaliteit en diversiteit van dit gebied versterken, zodat Stadsbos013 nog aantrekkelijker wordt om te beleven.”

Marieke Dekker, IVN-Tilburg: ‘Als kinderen zelf de handen uit de mouwen steken, zie je met de minuut de verwondering voor de natuur in hun eigen omgeving stijgen. Door deze actie kijken ze nu heel anders tegen dit prachtige stukje Stadsbos013 aan.’

De kinderen hebben heel wat namen bedacht. De jury heeft gekozen voor de volgende namen: 1. Schapenpoel 2. Buizerdpoel 3. Magische poel 4. Badkuip 5. Reigerpoel 6. Kikkervisjespoel 7. Leliepoel 8. Libellenpoel (de cijfers komen overeen met de getallen op bijgevoegd kaartje).

Eind 2015 zijn amfibieënpoelen aangelegd om de biodiversiteit in Stadsbos013 te versterken. Amfibieën zijn belangrijke graadmeters van de gesteldheid van de natuur. Ze zijn gevoelig voor veranderingen in waterkwaliteit, verdroging en versnippering van het landschap. De afgelopen jaren zijn enkele amfibieënsoorten verdwenen (bijvoorbeeld de heikikker), maar er komen nog steeds bijzondere soorten voor, zoals de kamsalamander. Libellen, waterplanten en vleermuizen varen ook wel bij deze poelen.

Stadsbos013 is een uitgestrekt natuurgebied in het zuidwesten van Tilburg. Een gebied van maar liefst 1400 hectare groot. Het ligt op fietsafstand van het centrum van de stad en beschikt over een enorme diversiteit aan natuur. Een gebied bij uitstek om te wandelen, te fietsen en te ontspannen. Tilburgers kunnen bovendien meedenken over de invulling van dit gebied. Zo is er inmiddels een voedselbos, een naschoolse opvang in de natuur en er komt onder meer een blotevoetenpad. Kijk voor meer informatie op www.stadsbos013.

Mobiele versie afsluiten