Site pictogram Tilburgers.nl

Nat en somber bij normale temperaturen

Weerbericht door Jean-Paula Korst2016-02-11-2994-f80-Krokusjes-zonlicht‘En eindelijk was het een keer droog’. Deze uitspraak hoorden we vandaag vele keren roepen. En dat gebeurde op deze droge en zonnige donderdag nadat we een onstuimige en vooral natte week achter de rug hebben gehad.

Het carnavalsweekeinde begon best goed met overwegend droog weer. Maar zodra het maandag werd werden alle bakens verzet en gingen we over op herfstweer in zijn slechtste vorm.

Regenbuien, zware windstoten en zelfs een storm op de Noordzee leidden tot het aflasten van vrijwel alle carnavalsoptochten. Op dinsdag stond er wat minder wind, maar de hemelsluizen gingen opnieuw helemaal open, waardoor alles kletsnat werd.

2016-02-10 Fiets RegenOp woensdag bleef de kraan maar lopen, waardoor er in drie dagen tijd zo’n 30 mm is opgevangen. In de avond en nacht werd het helder en kelderde de temperatuur naar beneden. Op veel plaatsen vroor het aan de grond en in Volkel zelfs op de normale waarnemingshoogte. Daar werd het in de weerhut -0,2°C en aan de grond -1,4°C.

2016-02-11-Roze-Blauwe-KrokussenEen koud begin van de donderdag, maar wel met veel zonneschijn. In de middag verschenen er wat wolkenvelden, maar tegen de avond was het opnieuw helder. Met een graad of 7 en in combinatie met heel wat zonuren voelde het stukken beter aan dan de afgelopen dagen. In de loop van komende nacht neemt de bewolking toe en daalt het kwik richting het vriespunt. De vrijdag begint met veel bewolking met tussendoor wat zon. Met maximaal 6 graden wordt het fris. Het blijft wel droog en bij dit alles staat er een matige wind uit het zuidoosten, kracht 3.

2016-02-02 2623 Lochal Burg StekelenburgpleinHet weekeinde wordt kletsnat met op beide dagen perioden met regen. De zaterdag begint droog, maar snel neemt de bewolking toe en gaat het regenen. Op zondag verandert er maar weinig en wordt kletsnat. Maar omdat de atmosfeer kouder en kouder wordt krijgt de neerslag wel steeds meer een winters karakter, vooral in de ochtend. In de middag is het weer regen wat de klok slaat.

Inmiddels is het dan Valentijnsdag, dus kruip maar goed tegen elkaar aan want het is geen dag om je bed uit te komen. Warmer dan 6 graden zal het niet worden en dat zijn normale waarden voor half februari. Vervolgens komen we in een regen-februarinoordelijke stroming terecht met aanvoer van koude lucht. Oorzaak is een enorme depressie boven Europa. Tegelijkertijd nadert vanuit de Atlantische Oceaan een hogedrukgebied dat de depressie als het ware in elkaar duwt. Hierdoor draait de wind naar het noordoosten en blijft de koude luchtstroming in stand.

Vanaf maandag is het overdag namelijk nog maar 4 graden en de dagen erna een graad of 2. Ook de nachten worden koud, waarbij het vanaf dinsdag licht gaat vriezen. De invloed van het hogedrukgebied merken we nog niet op maandag als er nog een aantal winterse buien valt. Maar op dinsdag wel. Dan is het overwegend droog en dat is het ook op woensdag.

In de loop van donderdag proberen depressies het hogedrukgebied te doorbreken en neemt de kans op neerslag toe. Door de koude atmosfeer zullen dat buien zijn met een winters karakter, waarbij (natte) sneeuw en hagel bij kan zitten. Het ziet er naar uit dat in het volgend weekeinde de zachte lucht weer terrein wint en loopt het kwik op richting de 10 graden.

Mobiele versie afsluiten