Site pictogram Tilburgers.nl

Natte zaterdag gevolgd door een winterprik rondom Sinterklaas

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: natte zaterdag gevolgd door een winterprik rond Sinterklaas. De zaterdag start met perioden met regen gevolg door buien in de middag. Daarbij wordt het zo’n 7 graden.

Op zondag word het met een graad of 5 wat kouder en valt er af en toe wat lichte neerslag waar een sneeuwvlok bij kan zitten. Maandag ziet er dan droog uit, maar warmer dan 4 graden zal het niet worden. De dagen erna wordt het wat zachter en loopt het kwik op rond de 7 graden en valt er af en toe een bui, maar er zijn ook opklaringen.

Gisteren is de maand december en tevens de meteorologische winter van start gegaan. Dat betekent dat we zowel november als de herfst achter hebben gelaten. De slachtmaand verliep in onze regio koud met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 7,0°C tegen 7,4°C normaal. Daarmee was het al de 7e maand dit jaar die koud is verlopen. De herfst daarentegen was zacht, maar dat kwam vooral door de extreme warme septembermaand die in Berkel-Enschot 25 warme dagen van 20 graden telden, waarvan er 6 zomers waren met meer dan 25 graden. Naast de temperatuur was november droog bij een normale hoeveelheid zonneschijn. Voor het herfstseizoen was deze ook droog, maar wel zonniger.

De maand december was nog niet begonnen of we konden al meteen de eerste winterstorm noteren. Vlieland scoorde gisteren namelijk minstens een uur lang windkracht 9. Daarbij werden windstoten gemeten van 97 km/uur. In het Groningse Roodeschool werd een schuiver gemeld van 103 km/uur. In onze regio waaide het ook hard, maar bleef beperkt tot 65 km/uur. Met die wind kwam ook neerslag mee.

Eerst regen, later overgaand in buien. En dan vandaag, de tweede winterdag. En wat voor een was dat zeg! De bovenlucht werd alsmaar kouder en de buien bleven maar komen. In de ochtend was het kwik op 5 km hoogte gezakt tot -35 graden en toen kregen de buien een winters karakter. In Tilburg viel rond 8 uur natte sneeuw en daarmee is de eerste sneeuw van het seizoen in Midden-Brabant een feit geworden. In het vorige seizoen 2020-2021 werden de eerste sneeuwvlokken pas op 15 januari waargenomen. Zes weken later dus. Rond het middaguur daalde de temperatuur nog verder tot -37 graden en vielen er opnieuw sneeuwbuien. Daarna volgde opklaringen en liep de temperatuur nog op naar een graad of 5. Deze opklaringen hebben we op dit moment nog en we zien dat de temperatuur flink aan het dalen is. De autoruiten bevriezen nu al en op het einde van de avond zal de temperatuur op enkele plaatsen onder het vriespunt gedoken zijn.

Op dit moment zijn we nog steeds onder invloed van een stormdepressie die gisteren Vlieland aandeed en vanavond boven de Baltische staten ligt. Daar omheen cirkelen allemaal buien, maar ook koude lucht afkomstig van de poolstreken. Vrijdag wordt dan ook een gure dag. Want ondanks dat de thermometer 4 graden zal aangeven komt de gevoelstemperatuur (windchill) rond het vriespunt te liggen. Een dikke winterjas en muts is dan ook noodzakelijk. Daarnaast kan het in de ochtend verraderlijk glad zijn door opvriezing van natte weggedeelten. Het is dan nog droog, maar in de middag trekken buien die natte sneeuw als lading kunnen hebben. In de avond is het droog.

Het weekeinde ziet er nat en kil uit. Op zaterdag trekt een regenzone over en in de middag gaat deze over in buien. Het ziet er naar uit dat de meeste neerslag in de ochtend gaat vallen. Met 7 graden wordt het een stuk zachter en dat zul je wel voelen, want er staat ook minder wind dan op de vrijdag. Oorzaak is een nieuwe depressie boven de Noordzee die richting Duitsland trekt en daar op zondag aankomt.

De wind draait daardoor naar het noorden en koude lucht wordt aangevoerd. Warmer dan een graad of 5 zal het niet worden en valt er af en toe wat lichte neerslag en daar kan een vlok sneeuw tussen zitten. Op maandag is de depressie verder naar het oosten van Europa getrokken. Wij komen in een soort niemandsland terecht. Het blijft dan ook droog en we krijgen zelfs opklaringen te zien. Met zo’n 4 graden is het wel koud.

Vervolgens nadert op dinsdag bij Ierland een nieuwe stormdepressie. Deze zorgt bij ons voor een grijze dag, waar uit de bewolking een bui kan vallen. En hoe de stormdepressie dan verder koerst is nu nog niet te zeggen. Als deze naar het noorden verhuist dan blijft het bij ons droog en zien we regelmatig de zon. Maar komt het onze kant op dan kunnen we de paraplu weer bij de hand houden. Wat we wel zien is dat de temperatuur vanaf dinsdag omhoog tot een graad of 7. Er komt dus een wel winterprik rondom Sinterklaas, maar doorzetten doet ie nog niet.

Mobiele versie afsluiten