Site pictogram Tilburgers.nl

Natuurmuseum: Spannend wandelen met de Vossenstreken-app

Veel informatie bij de borden. Foto: Natuurmuseum Brabant

Wandelen is sinds de lockdown veel populairder geworden. Het Natuurmuseum ondersteunt dit en heeft een speciale app laten ontwikkelen. Een woordvoerder van Natuurmusem Brabant laat weten: ” De gratis wandelapp Vossenstreken is de leukste wandelapp voor families, en je kunt op pad in je eigen omgeving.”

“Er zijn meer dan tien locaties, dus er is meestal wel een route in de buurt. Dat kan in behoorlijk wat Brabantse buitengebieden, maar ook binnen de Tilburgse stadsgrenzen. Sterker nog, zelfs in Tilburg Centrum kun je de natuur in!”

“Het blijft niet bij wandelen: onderweg vertelt ‘buitenbaas’ Robin over de geheimen van het landschap en heeft hij heel leuke opdrachten voor iedereen. De opdrachten zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 tot 12 jaar en de gemiddelde lengte van een route is 3,5 kilometer. Ideaal dus voor families! ”

Vossenstreken is ontwikkeld door Natuurmuseum Brabant, Brabants Landschap en Kempens Landschap(B) met als doel gezinnen meer in contact brengen met de natuur. Er zijn al zo’n veertig routes online en in de loop van dit jaar komen daar nog nieuwe routes bij.

Buitenbaas Robin Foto: Roel Diepstraten

In alle routes komt één centraal figuur terug: buitenbaas Robin. Hij is de virtuele natuurbeheerder van alle gebieden waar de wandelingen gemaakt kunnen worden. Daarmee heeft hij zoveel werk, dat hij geholpen moet worden door de kinderen. Normaal gesproken word je uitgenodigd om de landgrens over te steken. Door de Covid-pandemie kan dit helaas niet, maar zodra de maatregelen zijn opgeheven raden we je aan om eens een buitenlandse wandeling te gaan doen.

Wie de app downloadt, kan meteen van start in het gekozen gebied. Ter plekke is er de keuze uit verschillende thema’s die uniek zijn voor het gebied: ijsvogels bijvoorbeeld, of vleermuizen, of soldaten. Op die manier kunnen de wandelingen ook meerdere keren gelopen worden en zijn ze telkens weer anders.

Alle routes zijn goed te lopen met kleine kinderen, duren ongeveer een uur en normaal gezien is altijd horeca in de buurt (al zijn die momenteel tot nader order gesloten).

Op de sites van de organisaties is meer informatie te vinden. Alle informatie over de app is te vinden op www.vossenstrekenapp.com. Vossenstreken is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Samenwerking

Brabants Landschap, Kempens Landschap en Natuurmuseum Brabant hebben alle drie tot doel natuur en landschap dichter bij de mens te brengen. In het geval van de app is de belangrijkste doelstelling gezinnen in contact te brengen met natuur. Vossenstreken verdiept de natuurbeleving tijdens een “gewone” wandeling.

De routes worden blijvend onderhouden, zodat ze leuk blijven om te ontdekken.

 

Mobiele versie afsluiten