Site pictogram Tilburgers.nl

Nibud: 2015 voor niet-werkenden een zwaar jaar

armoedeDinsdag 18 september werd tijdens Prinsjesdag de miljoenennota van ons kabinet gepresenteerd. Langzaam vallen de meeste puzzelstukjes voor de burgers op zijn plaats en komen de eerste koopkracht- berekeningen online beschikbaar. Zo ook die van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) met de keiharde conclusie: De niet-werkenden krijgen het in 2015 financieel gezien zwaarder dan dit jaar. Bijstandsgerechtigden, werklozen en gepensioneerden gaan er bijna allemaal in koopkracht op achteruit in 2015.

Dit blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud op basis van de miljoenennota. Het Nibud maakt zich zorgen over het feit dat bijna alle bijstandsgerechtigden volgend jaar minder te besteden hebben dan dit jaar. Het Nibud constateerde al eerder dit jaar dat gezinnen op bijstandsniveau structureel geld tekort komen. Ook stellen waarbij één van de partners werkt en de ander niet leveren fors in in 2015. Bijna alle overige groepen gaan er volgend jaar licht op vooruit.

Het Nibud ziet bij huishoudens in de bijstand koopkrachtdalingen van twee euro tot zesentwintig euro per maand. Deze daling wordt veroorzaakt door het feit dat de bijstand niet volledig meestijgt met de lonen en prijzen.

Alleenstaande ouders krijgen 250 euro per maand minder bijstand. Dit verlies wordt gecompenseerd door een hoger kindgebonden budget. Dit is voor huishoudens met twee of meer kinderen hoger dan voor huishoudens met één kind. Een alleenstaande ouder met 1 kind gaat er daarom het meest op achteruit.

Eén type huishouden gaat er op vooruit: het huishouden met twee of meer kinderen onder de achttien jaar in de bijstand. Zij profiteren van de verhoging van het kindgebonden budget en gaan er rond de tien euro per maand op vooruit. Toch is deze koopkrachtstijging niet genoeg om alle kosten van te betalen. Het Nibud constateerde eerder dit jaar al dat deze gezinnen maandelijks vijftig euro tekort komen om alle noodzakelijke kosten van te betalen.

Stellen waarbij de ene partner werk heeft en de ander niet moeten extra opletten volgend jaar. Het Nibud ziet bij deze huishoudens koopkrachtdalingen tot min drieënvijftig euro per maand. Deze huishoudens hebben vooral last van het feit dat ze minder heffingskortingen krijgen. Stellen waarbij beide partners werken, hoeven minder belasting te betalen dan stellen waarbij een partner werkt.

Mobiele versie afsluiten