Site pictogram Tilburgers.nl

Nibud adviseert bijstandsgerechtigde minimaal een buffer van 3300 euro op te bouwen

geldUit een recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat de meeste mensen te weinig geld opzij zetten voor onverwachte uitgaven.

In Nederland lopen twee op de vijf huishoudens achter met het betalen van rekeningen. En één op de vijf huishoudens heeft dusdanig ernstige achterstanden waardoor er sprake is van betalingsproblemen. Daarnaast blijkt dat een steeds grotere groep mensen een naheffing van de Belastingdienst, kapotte huisraad, eigen risico zorgverzekering en/of onderhoud aan huis en auto vaak niet meer kan betalen.

screenshot-service nibud nl 2016-01-26 16-44-00
Screenshot BufferBerekenaar van Nibud

Reden voor het Nibud om burgers middels een rekenhulp, de BufferBerekenaar,  op hun website te adviseren hoeveel geld ze achter de hand moeten houden als buffer voor eventuele onverwachte uitgaven.

Vaak worden de hoge zorgkosten en de te hoge vaste lasten genoemd als oorzaak van de betalingsproblemen. In 2012 noemde 10% van de consumenten met betalingsachterstanden hoge zorgkosten als reden nu 22%. Ook het aantal mensen dat zegt door te hoge vaste lasten betalingsachterstanden te hebben is gestegen van 15% naar 27%.

gas-geld-282x212Ook ziet het Nibud dat een groeiende groep uitkeringsgerechtigden het financieel gezien moeilijk heeft. Zo heeft nu 75% van de uitkeringsgerechtigden moeite met rondkomen. Volgens de BufferBerekenaar van het Nibud moet een alleenstaande zonder auto met een bijstandsinkomen al 3.300 euro hebben om op terug te kunnen vallen. Ruim een derde van alle mensen met spaargeld heeft minder dan 2.500 euro.

Het Nibud raadt consumenten aan er rekening mee te houden dat alles wat men bezit ooit aan vervanging toe is en dat het daarom raadzaam is daarvoor maandelijks geld apart te zetten.

Bron: Nibud

Mobiele versie afsluiten