Site pictogram Tilburgers.nl

Nibud: “Zorgen om gezinnen met modaal inkomen”

Nibud - huishoudboekje modaal gezin
Nibud – huishoudboekje modaal gezin
– klik op de afbeelding voor een vergroting –

Het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, heeft vandaag op haar website haar zorgen geuit over gezinnen waarbij één ouder werkt en een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro, de traditionele kostwinnersgezinnen. Om volledig mee te kunnen doen in onze maatschappij komen zij feitelijk geld te kort. Het Nibud is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens.

Het Nibud maakt zich al langer zorgen om de bestedingsmogelijkheden van gezinnen op bijstandsniveau. Het instituut ziet nu dat ook gezinnen met twee of meer kinderen, met een modaal inkomen, waarbij één van de ouders werkt, steeds meer moeite hebben met rondkomen. Dit komt onder meer door de afbouw van de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie) en de alsmaar stijgende huren.

In Nederland zijn ongeveer 87.000 gezinnen waarbij één van de partners een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro per jaar. Deze gezinnen hebben het financieel gezien zwaar en noemt het Nibud een echte risicogroep. Ze krijgen geen kwijtschelding van lokale lasten en krijgen geen zorg- of huurtoeslag. Met een huur van maximaal €528,- zouden zij rond kunnen komen, mits zij afzien van het bezit van een auto en de kinderen niet lid zijn van een sport- of muziekvereniging.

Maandelijks honderden euro’s tekort voor minima

Geld-pensioenHet Nibud maakt zich ook grote zorgen om bijstandsgezinnen met twee of meer kinderen. Voor 2015 gaat het Nibud uit van een huur van 403 euro, waarvoor een gezin een huurtoeslag 173 euro krijgt. Hiermee komt het gezin precies rond, maar dan moet het wel goed kunnen budgetteren, alle toeslagen aanvragen en geen extra uitgaven hebben zoals schulden of zorgkosten. En het Nibud voert geen kosten op voor vakanties of sporten. Het Nibud gaat uit van een lage huur, maar in de praktijk blijkt dat gezinnen vaak een huur van 500 euro of meer betalen. Hierdoor wordt rondkomen nog moeilijker en bouwen ze maandelijks tekorten op. Waarschijnlijk bezuinigen minima op posten als kleding, inventaris en voeding.

Gemeenten kunnen gezinnen met een laag inkomen ondersteunen voor sociale participatie, zodat kinderen naar sport- of muziekles kunnen. Tilburg heeft hiervoor de Meedoenregeling in het leven geroepen. Iedereen, ongeacht leeftijd, met een inkomensgrens van maximaal 130% van het sociaal minimum kan hiervan gebruik maken om leuke dingen ondernemen en nieuwe mensen te leren kennen. Bewegen, sporten, muziek, cultuur, cursussen, lidmaatschap en activiteiten KBO, uitstapjes…

Meer over de Meedoenregeling is te vinden op de website ‘meedoenregeling.nl’ van de gemeente Tilburg.

Bron: Nibud |

Mobiele versie afsluiten