Site pictogram Tilburgers.nl

Niet alle fietsen welkom in nieuwe Fietshotels

Fietshotel Zuid – Foto: John Geerts

Het bouwen van twee super-de-luxe fietshotels aan weerszijden van het NS-station, met plaats voor enkele duizenden fietsen, is niet vanzelfsprekend een garantie op succes. Ook niet als je ze met vlaggen en toespraken opent.

Zoveel is wel duidelijk geworden uit de ontwikkelingen rond de mooie, nieuwe fietsenstallingen in de Spoorzone. Want toen in september de eerste stalling, aan de noordzijde klaar was, werden bezoekers van de Lochal onaangenaam verrast door een streng bordje. “Hier geplaatste fietsen worden verwijderd. U kunt uw fiets gratis stallen in de fietsenstalling tegenover de Lochal.
(Mits u een OV-kaart ter beschikking hebt.)”

Heel vervelend voor mensen die helemaal niet met het openbaar vervoer reizen, maar gewoon even naar de bieb willen of een kopje koffie willen in de Lochal. En het was ook niet de bedoeling. Vragen in de gemeenteraad aan wethouder Bas van der Pol leverden een geruststellend antwoord op: “Iedereen mag zijn of haar fiets stallen bij de NS, en wie geen OV-kaart heeft, krijgt gewoon een dagkaartje.”

Daarmee was de kous af.

Het Fiets-hotel Zuid aan de Spoorlaan Foto: John Geerts

Nee, toch niet. In oktober 2021 voerde NS-Fiets de ‘bikelanes’ in, een geheel digitaal systeem waarmee reizigers helemaal geautomatiseerd hun fiets kunnen stallen en waarbij dit alles digitaal geregistreerd wordt, zodat er nog minder werknemers nodig zijn. Onze vragen aan NS over hoe dat dan moest voor mensen die geen OV-kaart hebben, leverde op dat daar eigenlijk niet over nagedacht was.

Kortom: er was geen afspraak met de gemeente en de Lochal over het stallen van fietsen door bezoekers van de Spoorzone, die niet met het openbaar vervoer kwamen reizen. En er konden wel wat mensen hun fiets stallen zonder OV-kaart, maar niet teveel.

Een heel klein bordje bij de Lochal moet fietsers duidelijk maken dat ze hun fiets daar niet mogen neerzetten. – Foto: John Geerts.

Deze verwarring heeft uiteindelijk ontknoping gekregen. Eén van de conclusies in een brief aan de gemeenteraad hierover is, dat er meerdere bezoekers in de Spoorzone zijn dan alleen treinreizigers. En dat het voor deze bezoekers niet vanzelfsprekend is om gebruik te maken van de fietshotels. Bovendien weten veel mensen niet dat de eerste 24 uur gratis zijn, terwijl ook niet duidelijk is dat je er ook zonder OV-kaart terecht kunt.

Foto: John Geerts

Voor de korte termijn wil de gemeente nu toch parkeerruimte voor fietsen op straat aanbieden op twee grotere locaties, tot de oplevering van de Zwijsengarage. Dit zijn de stalling Stekelenburgplein (fietsen parkeren bij Stationsplein en Plan-T) en de stallingen achter De Boemel (parkeren voor horeca binnentuin en de LocHal).
Verder zijn er voor het kort parkeren van fietsen op twee plekken blauwe vakken:

De tijdelijke fietsenstalling achter RAW verdwijnt. Borden op het Burgemeester Stekelenburgplein verwijzen naar de nieuwe fietsenstallingen, zowel in het Nederlands als in het Engels. En aan de Willem II-passage komt een groot doek dat fietsers erop wijst dat de nieuwe stallingen open zijn.

De LocHal en Plan-T zijn gevraagd om te communiceren over de mogelijkheden om fietsen te stallen. Afgesproken is dat deze organisaties verwijzen naar de blauwe vakken aan de Burgemeester Brokxlaan, de tijdelijke fietsenstalling achter de Boemel en de mogelijkheid tot fietsen parkeren in de NS-stalling. De Lochal  heeft daarom een nieuw bordje geplaatst: “Hier geplaatste fietsen worden verwijderd. U kunt uw fiets gratis stallen in de fietsenstalling tegenover de Lochal.”

Voor de lange termijn wil de gemeente dat fietsers zich bewust worden van het gemak van de fietsenstallingen. Gemeente is hierover met NS in overleg hoe dit moet. Aan de NS wordt gevraagd om het gratis stallen uit te breiden naar 72 uur, zodat ook alle weekeindfietsen daar gestald gaan worden en niet meer buiten op straat. Ten slotte moet het toch ook weer mogelijk worden om fietsen buiten te stallen, maar waar is nog niet duidelijk.

Met de fiets naar de Lochal, dan parkeren in het fietshotel

Inchecken met OV pas in de nieuwe Fietshotels

 

Mobiele versie afsluiten