Site pictogram Tilburgers.nl

Niet Piushaven, maar wel Wijckermeer in Wijkevoort in beeld als zwemlocatie

Zwemmen in de Piushaven is en blijft verboden. – Foto: John Geerts

Vrijwilligers van de stichting ‘Swim to fight cancer’ hadden in het voorjaar van 2020 een idee ingediend, dat heel eenvoudig klinkt: om in de Piushaven een gedeelte af te zetten met drijvende pontons, waarbinnen mensen gratis een frisse duik kunnen nemen in de zomer. Maar het blijkt vreselijk ingewikkeld.

Wat volgde was niet alleen een integrale beleidsnota over het recreatief gebruik van de Piushaven in januari van dit jaar, maar nu ook een definitieve afwijzing van het idee.

De eigenaar van zwemwater – gemeente Tilburg – moet voldoen aan tal van regels voor de veiligheid, de kwaliteit van het zwemwater, het toezicht, et cetera. En dat terwijl de Provincie op haar beurt het gezag heeft, en dat dan weer heeft uitbesteed bij de Omgevingsdienst.

Volgens deze Omgevingsdienst is de waterkwaliteit van de Piushaven niet goed genoeg om in te zwemmen, terwijl zij zelf zegt dat niet voldoende te hebben onderzocht. Althans, dat is zo volgens het College in de definitieve afwijzing.

Bovendien mag er niet worden gezwommen in water waar ook de scheepvaart gebruik van maakt, volgens het College. Terwijl in Europese steden als Parijs, Kopenhagen en Berlijn het geen enkel probleem is om een stuk vaarwater af te scheiden met drijvende pontons, om een veilige zwemplaats te creëren, kan dat in Tilburg niet.

Dit betekent ook dat er niet meer mag worden gezwommen in de Piushaven en in het Wilhelminakanaal en dat daar voortaan ook streng op zal worden gehandhaafd, zo kondigt het College nu aan.

Wijckermeer

Open Streetmap – Katsbogte Surfplas
Open Streetmap – Noorderplas
Open Streetmap – ’t Wijckermeer

De regels willen, dat water alleen mag worden aangewezen als zwemwater als het een speciale procedure heeft doorlopen, dat minstens twee jaar duurt. De Omgevingsdienst zal dan onderzoek moeten doen en het water officieel aanwijzen als zwemwater. Hierbij horen onder andere onderzoeken naar veiligheid, ook ten opzichte van ander gebruik, zoals havens en scheepvaart, de waterkwaliteit, de geschiktheid van de kades om te recreëren, het effect van gratis zwemmen op de bestaande zwembaden waarvoor betaald moet worden en het toezicht.

Als Tilburg een open zwemlocatie krijgt, dan op z’n vroegst in de zomer van 2023. Toch – misschien als pleister op de wonde – wil het College wel bekijken welk open water, op fietsafstand van het centrum, zou kunnen dienstdoen als zwemlocatie. Hierbij zijn in beeld: Wijckermeer in Wijkevoort, Noorderplas bij Tilburg Noord en de Surfplas vlakbij Het Laar.

Mobiele versie afsluiten