Site pictogram Tilburgers.nl

Lowbudget-theater Bleyemakerij De Boemel 76 opent haar deuren

boemel weekendNa maanden stevig bouwen en opknappen is de Tilburgse Spoorzone een bijzondere locatie rijker: Bleyemakerij Boemel 76, een lowbudgettheater met een geheel nieuw concept. Het komende weekend gaan de deuren open 26, 27 en 28 september is er een groots gevarieerd gratis programma.

Met de naam ‘Boemel’ verwijst Gerard Korthout, een van de initiatiefnemers, op een ludieke wijze naar dit bijzondere pand in de Spoorzone en 76 naar het nummer op de gevel. Gerard Korthout vertelt er over: “Allerlei groepen met leuke creatieve bedenksels kunnen zich bij ons aanmelden om hier iets te gaan doen, je moet het zien als een soort community-gebouw. We hebben wel een kantine, maar zeker geen openbare horeca, dus het gaat altijd om leuke besloten evenementen. Alles is hier mogelijk, maar alleen op afspraak.

boemel 76 tangoDe ruimte heeft een podium met een vuurrood theatergordijn, een prima geluidinstallatie en aan de voormalige hefinstallatie aan het plafond hangen twee beamers die op de witte muren kunnen projecteren. Mensen kunnen hier terecht om teambuildingsdagen, kookworkshops, mini-theater, zanggroep of vergadering te organiseren. Maar ook kunnen bands een try-out organiseren voor een besloten publiek, of een filmdag, eigenlijk alles wat te bedenken valt. Gerard: “Ik vind het leuk als iedereen met een ‘big smile’ de tent verlaat, dat ze blijer de deur uitgaan dan ze binnengekomen zijn. Boemel 76 is een lowbudget-theater, zonder poespas en goedkoop.”

boemel76BOEMEL76 Bleyemakerij: verzamelgebouw in Hal 76 Spoorzone Tilburg waarin zes community’s zijn verenigd ter lering en vermaak:

  • Bondgenootschap T-Benefiet;
  • Ondernemers Station Tilburg;
  • Educatief Centrum Mens en Werk;
  • Multimedia Studio T-Live,
  • Entertainment LAB013;
  • Learning Events Factory Brabant

Gerard KorthoutOver zijn achtergrond vertelt Gerard: “Ik kom uit Berkel-Enschot, dat nu 850 jaar bestaat, en ik heb vroeger betaald voetbal gespeeld bij Willem II. Daarna ben ik organisatie-advies en trainingen gaan geven aan bedrijven. Vanaf mijn dertigste ben ik ook muziektheater gaan geven, toegespitst op bedrijfsevenementen en leer-trainingen. In Riel had ik het ‘Atelier van Bourgondië’, maar dat groeide uit de jas. De Spoorzone is interessant, het is het Berlijn van Brabant, hier mag meer, het staat nog in de beginfase en er is ruimte om te ontdekken.” En over de inrichting: “We hebben alles laten maken door Woodworks, dat binnenkort hier tegenover zich gaat vestigen.”

Gerard heeft nog een idee: “Ik zou het fantastisch vinden om hier een dorpengame te organiseren, een fenomeen dat nog niet eerder in een stad is gedaan. Het is een uitvoerende puzzeltocht, waarbij teams tot maximaal 25 personen opdrachten krijgen op allerlei vlak: artistiek, muzikaal, theater, enzovoort. De prijsuitreiking volgt dan een paar weken later. Een erg leuk spel en ideaal om te doen in de Spoorzone.”

Mobiele versie afsluiten