maandag 22 juli 2024

2 gedachten over “Nieuw museum ‘Kessels’ opent de deuren bij Textielmuseum

 1. Het verslag over de Kessels muziekinstrumentenfabriek is niet op alle fronten juist weergegeven en is onvolledig. Uiteraard kost het veel tijd en moeite om de gehele geschiedenis goed weer te geven. Voor mijn boek ‘De opmars van de muziekindustrie’ dat in oktober 2013 is verschenen, heb ik diverse jaren onderzoek gedaan naar de achtergronden en de levengeschiedenis van Kessels, Passier en Peeters. Een eye opener voor iedereen die de geschiedenis van Kessels muziekinstrumentenfabriek wil leren kennen.
  Ik hoop de geschiedenis van Kessels nog jaren aan enthousiaste bezoekers te mogen en kunnen vertellen, omdat de muziekindustrie, naast de textielindustrie en de NS werkplaats een van de belangrijke werkgevers van Tilburg is geweest.

  Vele bezoekers genieten elke dag weer van het verhaal en de passie van deze belangrijke man die erg veel voor Tilburg en de muziekwereld heeft betekend.

  Eveline Passier
  conservator Erfgoed Depot Riel

 2. John, dit is wel een heel tendentieus stuk. Voor mijn gevoel geschreven vanuit een klassiek beeld van tegenstellingen tussen baas en arrebeider. En tussen west en oost. In de tijd dat Mathieu Kessels leefde en zijn fabriek in Tilburg begon, het gaat dan over het eind van de 19de eeuw, bestond er nog geen Oostblok. Heb je wel enig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het bedrijf? In 1920 telde de fabriek 450 werknemers? Waar komt die wijsheid vandaan? Er bestonden toen twee fabrieken die muziekinstrumenten bouwden omdat Kessels in 1915 een nieuwe fabriek was begonnen nadat hij uit zijn vorige bedrijf was gewerkt. In 1920 was de eerste wereld oorlog net voorbij en verkeerde de economie nog in slechte omstandigheden.
  Hij conformeerde zich niet aan de katholieke hofhouding? Dat staat heel stoer maar waar is dat op gebaseerd? Hoezo kreeg hij geen erkenning? De muziekindustrie in Tilburg is de klap van de crisis in de jaren dertig, gekoppeld aan de interne concurrentie, nooit meer te boven gekomen. Het was geen complot van kerk en kapitaal.
  Regionaal Archief Tilburg heeft aandacht besteed aan de inventarisatie van de archieven van Kessels. Nooit een gebrek aan waardering voor het verleden. Maar het is wel verleden tijd. Al heel lang.
  Zie bv mijn artikel dat ik schreef na de inventarisatie van het archief van alle fabrieken van Kessels. http://www.historietilburg.nl/tijdschrift/10.4/346.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *