Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuw-Stappegoor: plan incluis XL-supermarkt en bouwrecht Willem-II-terrein gaat door

Plankaart Nieuw-Stappegoor

Al maanden stond het heel hoog op de agenda bij de gemeente Tilburg, herziening van plannen betreffende het Stappegoorgebied. Oude plannen dateerden uit januari 2004 van oud CDA-wethouder Els Aarts, later in 2006 overgenomen door voormalig PvdA-wethouder Jan Hamming die, gesteund door Ruud Vreeman, verkondigde dat dit gebied wel kon uitgroeien tot “Het nieuwe Papendal van het zuiden”. Hiervoor werden onder de subtitel ‘Topsport voor Tilburg – Tilburg voor topsport’ grootse plannen opgesteld. Een binnenzwembad, een nieuwe ijshockeyhal voor onze succesvolle Tilburg Trappers, een 400 meter schaatsbaan genoemd naar onze olympische medaillewinnares Irene Wüst, een sporthal ‘T Kwadraat’ die onze sportacademie van Fontys zou bedienen, een ere-divisie club Willem II op nog enkele ‘steenworpen afstand’ met een jeugdopleiding. Wat kon er nog fout?

Een investeerder gezocht en gevonden: ‘het Consortium’. Dat financierde delen van dit project maar voor wat hoort wat, 1500 woningen, waarvan 500 studentenwoningen, als tegenprestatie. In 2008 kwam de crisis, ook in de woningbouw. Het plan moest om. Het nieuwe voorstel van de gemeente Tilburg werd veel minder woningen maar dan wel met een tuintje. Het Consortium, dat inmiddels al flink geld geïnvesteerd had, paste dit niet en diende een schadeclaim in, of de gemeente moest met een nieuw plan komen. In februari 2012 kwam de gemeente met het huidige plan, Nieuw-Stappegoor. Als compensatie werd een XL-Supermarkt bedacht en werden de nodige concessies gedaan, zoals de gebiedsontwikkeling op het Willem II terrein. Over deze plannen werden diverse onderzoeksrapporten geschreven, die de nodige kritiek bevatten op de plannen.

Koning Willem II stadion
Koning Willem II stadion

Over al deze misrekeningen ging het dus eigenlijk niet tijdens de raadsvergadering van 3 december 2012. Het eerste punt van discussie, ingebracht door Trots, ging over de bouwrechten die het Consortium verkrijgt over de locatie ‘Willem II stadion en omgeving’, zoals in artikel 2.7 van de overeenkomst staat, die de gemeente Tilburg met het Consortium gaat ondertekenen. Hieruit blijkt dat het hele stadion en de grond er omheen ter beschikking komen van het Consortium. Bovendien heeft de gemeente in mei 2010 met Willem II een huurovereenkomst gesloten, waarin staat dat de bedrijfsruimte in het stadion bij de huur is inbegrepen, terwijl dezelfde ruimte nu aan het Consortium wordt gegeven. Hierover heeft Marco Faber, algemeen directeur van Willem II, aan de raad en het College een brief geschreven om aan deze afspraak te herinneren.  Volgens wethouder Auke Blaauwbroek viel daar wel met Willem II over te praten.

Ten slotte wilde de Partij voor Tilburg graag van de wethouder weten waarom er een ‘ontwikkelings compensatie’ is afgesproken met het Consortium, waarbij Rebecca Pol een collegebesluit van december 2010 aanhaalde. Ondanks veel aandringen kreeg zij hierop geen antwoord, maar slechts een discussie over het verschil tussen ‘bouwclaims’ en ‘ontwikkelings compensaties’ en een uitleg van de wethouder over het tot stand komen van de overeenkomst, die hij vergeleek met het bereiden van spagettisaus. Rebecca Pol: “Ik ben duidelijk geweest, ik verwacht vandaag van jullie [het college] een antwoord waarom je bent afgeweken van het besluit van 2010. Ik maak er bezwaar tegen dat een serieuze vraag wordt vergeleken met het maken van spagettisaus.”

Uiteindelijk was er wel geringe verdeeldheid in de coalitie toen het op hoofdelijke stemming aankwam: Bram Keijsers (D66), Sjef Robben (CDA), Marc Vintges (GroenLinks) waren met duidelijke argumenten tegen, samen met de volledige oppositie. Bram Keijsers: “Een XL-supermarkt op deze locatie heeft een te groot negatief effect op het gebied en de omliggende wijken. Het financiële argument is onvoldoende basis. Het is een onvoldoende doordacht plan met teveel risico’s.”

Loes Dielissen sprak namens de gehele oppositie toen zij zei: “We hebben de conclusie getrokken dat we het niet kunnen winnen met zoveel geheimzinnigheid en vertrouwelijkheid rond deze kwestie. Ik heb een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend, zodat we met de opening van alle dossiers naar de rechter kunnen.”

 

Mobiele versie afsluiten