Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuwbouw in de Vogeltjesbuurt officieel afgerond

vogeltjesbuurtAlle nieuwbouw in de Vogeltjesbuurt is opgeleverd. Na het maken van de plannen samen met bewoners en het slopen van de oude woningen is eind 2013 werd met de bouw begonnen. Na een bijzonder korte bouwtijd, hebben alle bewoners uit de Vogeltjesbuurt de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen. Hiermee is de nieuwbouw in de Vogeltjesbuurt officieel afgerond, met een mooie nieuwe buurt als resultaat!

Na het groot onderhoud aan 81 bestaande woningen en de sloop van 121 eengezinswoningen ging eind 2013 de eerste schop de grond in en werd gestart met de bouw van 111 nieuwe sociale huurwoningen; 16 appartementen en 95 eengezinswoningen.

“Een uniek bouwproces” zegt Jeroen Band, projectmanager bij Tiwos. “Het appartementencomplex is gebouwd in 75 werkdagen en ook de bouw van de eengezinswoningen ging snel. De bouwtijd van één woning was 25 werkdagen, inclusief sloop. We hebben de enorm strakke planning gehaald en daar zijn wij enorm trots op. De laatste woning is deze week opgeleverd, precies zoals we dat in juni 2013 gecommuniceerd hebben met de bewoners. Nu ze de sleutel van hun nieuwe woning hebben, kunnen ze van hun huis een thuis gaan maken.”

Rene Scherpenisse, directeur van de Tiwos, zei hierover een jaar geleden: “Neem de investering in de Vogeltjesbuurt, waar we ongeveer 100 nieuwe woningen bouwen en de andere woningen gaan verbeteren. Die investering is € 17 miljoen. Daar wonen mensen al hun hele leven en de meesten hebben geen enkel vertrouwen in instituten. Daar zijn we begonnen met bewonersavonden om te horen wat mensen willen. We kwamen daar zonder plan. Het eerste halfjaar geloofde niemand dat we geen plan hadden. Er zaten daar op een avond 200 à 300 bewoners en meestal eindigt zo’n avond ermee dat je met pek en veren wordt weggejaagd als je vertelt dat je hun huizen wil gaan slopen. Maar we hebben samen met de bewoners een plan gemaakt en uiteindelijk is de buurt zo tevreden met het resultaat dat 80% zeker wil terugkeren. Het is de eerste keer geweest dat we bij zo’n bewonersavond, waarin sloop wordt aangekondigd, applaus hebben gekregen. Er was draagvlak ontstaan; de architect zei later dat dit het snelste project was dat hij ooit had meegemaakt. Je moet mensen volwassen benaderen en serieus betrekken, dan krijg je snelheid en draagvlak. Ook hoop ik dat mensen zich hierdoor meer verantwoordelijk gaan voelen voor hun wijk, want de wijk is van henzelf.”

219020_tiwos_nieuws_vogeltjesbuurt_211211-565x354Het openbaar gebied van de Vogeltjesbuurt krijgt een nieuwe inrichting. Er komt onder meer nieuwe bestrating, betere verlichting en het parkeren wordt duidelijker geregeld. Deze aanpassingen moeten de leefbaarheid en veiligheid in de wijk verbeteren. De gemeente heeft samen met bewoners een definitief ontwerp gemaakt. Dit wordt besproken tijdens een inloopavond op 5 november van 18.30 tot 20 uur in wijkcentrum de Spijkerbeemden aan de Don Sartostraat. De bijeenkomst begint met een presentatie van het ontwerp. Medewerkers van de gemeente zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Bezoekers kunnen binnenlopen op een tijdstip naar keuze om de plannen te bekijken.

Naast de fysieke verbeteringen (sloop, nieuwbouw, groot onderhoud en inrichting openbaar gebied) was en blijft er aandacht voor de sociale aanpak van de wijk. De sociale aanpak sluit aan bij de impulsaanpak van de wijk Groenewoud, waarvan de Vogeltjesbuurt deel uitmaakt. Impulswijken krijgen extra aandacht op het terrein van werkgelegenheid, armoede, jongeren en onderwijs.

Mobiele versie afsluiten