Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuwe dichtbundel JACE van de Ven in Kunstpodium T

balder en jace
Balder en Jace

Virtueel op reis met kerstlikeur

Net voor Kerstmis begint, op zijn zestigste verjaardag, donderdag 24 december om 16.00 uur, presenteert JACE van de Ven in Kunstpodium T, Noordstraat 105 in Tilburg, zijn nieuwe dichtbundel ‘De weg ernaartoe’ met zeefdrukken en aquarellen van Walter Kerkhofs. De bundel is gebaseerd op drie fietstochten van Nederland naar Griekenland die Van de Ven en Kerkhofs samen maakten. En op het leven natuurlijk. ‘De weg ernaartoe’ bestaat uit 24 gedichten die samen het verslag van een fietstocht vormen, maar snel wordt de nadruk gelegd op een levenstocht. Het is een concrete en metaforische tocht die de hele tijd heen en weer beweegt tussen dagelijkse realiteit en zaken die achter die realiteit worden vermoed. Een tocht tussen leven en dood, tussen verhevenheid en platvloersheid. De gedichten zijn zowel ernstig als speels van toon, een enkele keer zwaarwichtig, dan weer absurd. Herhalingen, klanknabootsingen en verkleiningsvormen versterken de speelsheid.

De door Walter Kerkhofs gemaakte zeefdrukken en aquarellen zijn geen illustraties bij, maar afbeeldingen in de sfeer van de gedichten. De bundel is als een boek open te slaan, maar ook als een harmonica uit te trekken. Het vele vouw- en plakwerk dat daar voor nodig was, werd met de hand gedaan door Liesbeth Huijben.

De geheel in eigen beheer en zonder subsidie gemaakte bundel komt uit in een oplage van 150 exemplaren en kost 35 euro per stuk. In Kunstpodium T leest Van de Ven op 24 december in 24 minuten alle 24 gedichten voor en hebben kopers van de bundel recht op een door hem samengesteld en deels geproduceerd glaasje kerstlikeur. Zo lang de voorraad strekt.

Mobiele versie afsluiten