Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuwe entreepoort en vleugel voor De Pont

Voorterrein_follies_klein_01Het terrein aan de voorkant van museum De Pont krijgt een nieuwe ‘entreepoort’ bestaande uit meerdere geschakelde doorgangen. Het zijn open structuren, ‘follies’ met ieder een specifieke functie. De poort is onderdeel van de verfraaiing van het gehele voorterrein en werd door de gemeente Tilburg aangeboden als geschenk bij het 20-jarig bestaan van het museum in 2012.

De gemeente Tilburg trok er 1,3 miljoen euro voor uit. De bouw is gestart op 24 augustus 2015 en zal naar verwachting eind november 2015 gereed zijn. Op het voorterrein wordt nieuw groen geplant en het parkeerterrein is opnieuw ingericht. Nieuwe_vleugel_klein_01Het ontwerp voor de herinrichting van het voorterrein en de entreepoort is van Benthem Crouwel Architekten, het bureau dat ook verantwoordelijk was voor de renovatie van de voormalige wolspinnerij Thomas de Beer tot museum De Pont.

Sinds de opening van het museum zijn er al plannen om aan de straatzijde een waardige entree te creëren.

2015-09-10-De-Pont-Wilhelminapark-Goirkestraat-Werkzaamheden-nieuwe-EntreeHet idee om het voorterrein te begrenzen met een poortgebouw is echter nooit van de grond gekomen. Het nieuwe plan brengt alsnog een oplossing, waarbij het museum opvallender en in lijn met de gewenste uitstraling aan de straatzijde aanwezig is.

Ook het museum zelf wordt verbouwd en uitgebreid met een nieuwe vleugel en restaurant, eveneens op basis van een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten.

De nieuw te bouwen vleugel in een deel van de museumtuin gaat onderdak bieden aan film, fotografie en videokunst, en een restaurant met lounge en terras.

Het nieuwe restaurant wordt aanzienlijk groter dan het huidige en krijgt een centrale plaats tussen de oudbouw en de nieuwe vleugel. De kenmerkende zichtlijn langs de oorspronkelijke buitenwand van het museum naar de tuin blijft intact. Bovenramen rondom laten het plafond zweven en maken van het restaurant een spectaculaire lichte ruimte.

csm_VO_cafe_01_bd3fb7b3c0In het verlengde van het restaurant vormt een lounge de overgang naar het terras en de tuin. Hier kan men in een ontspannen sfeer een boek of tijdschrift lezen. In de winter brandt de open haard.

Een brede gang tussen lounge en restaurant verbindt het oude gebouw met de nieuwe vleugel. De expositiezaal van 20 bij 27 meter biedt extra presentatiemogelijkheden en doet recht aan de groeiende collectie van De Pont op het gebied van film, fotografie en video.

20150902_De Pont Wilhelminapark Verbouwing Entree GoirkestraatHet oude restaurant wordt getransformeerd tot bibliotheek en mediaruimte. Ook de boekwinkel in de entree wordt vergroot. Wanneer de verbouwing gereed is, ontstaat een logische opeenvolging van de publieksfuncties: entree, boekwinkel, bibliotheek, restaurant, lounge met terras en museumtuin. De bouwwerkzaamheden zijn begin juni 2015 gestart en nemen circa 11 maanden in beslag.

Mobiele versie afsluiten