Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuwe fietsenstalling op hoek Langestraat en Korte Tuinstraat

Het hoekpand, met rechts de Langestraat. De doorgaande straat is de Korte Tuinstraat. Foto: John Geerts

In het voorjaar van 2021 opent de gemeente in het magazijn van de voormalige Wibra (hoek Langestraat – Korte Tuinstraat) een nieuwe fietsenstalling.

De gemeente wil het gebruik van de fiets voor een bezoek aan de binnenstad stimuleren. Een woordvoerder van de gemeente Tilburg laat weten:  “Daarom zijn voorzieningen zoals de gratis fietsenstallingen in het centrum belangrijk.”

De nieuwe stalling in het Dwaalgebied is bedoeld voor bezoekers van de winkels en horeca in het Dwaalgebied en rond de Oude Markt. Er is plek voor ongeveer 200 – 300 fietsen, afhankelijk van de definitieve indeling en het opbergsysteem. Er komt een openbaar  toilet en er zijn gratis buggy’s te leen. Bakfietsen en elektrische fietsen zijn ook welkom. Scooters kunnen vanwege de brandveiligheid niet terecht in de stalling. Zij kunnen gebruik maken van de scooterparkeervakken in de binnenstad.

Foto: John Geerts

De stalling is gratis en iedere dag geopend van 7 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. Er komen automatische schuifdeuren zodat de stalling makkelijk toegankelijk is. In de stalling is ook altijd een beheerder aanwezig. De beheerder let er ook op dat iedereen in de avond en nacht rustig het pand verlaat. De in- en uitgang van de fietsenstalling komt aan de Langestraat of de Korte Tuinstraat.

De stalling komt er op proef voor 5 jaar. Daarna bekijkt de gemeente of de stalling goed gebruikt wordt en of de overlast van op straat gestalde fietsen in het Dwaalgebied is verminderd. Op basis daarvan wordt in 2026 besloten of de stalling open blijft.

Rond de locatie van de nieuwe stalling staan nog veel fietsbeugels (te vinden in de Korte Tuinstraat, Langestraat en de Nieuwlandstraat). Zodra de fietsenstalling Dwaalgebied open gaat, wil de gemeente de beugels verwijderen. De ruimte die dan vrij komt, krijgt in overleg met bewoners een andere invulling. Dan kan het gaan om het noodzakelijke groen in de binnenstad, bankjes of een spelvoorziening.

Mobiele versie afsluiten