De eerste vergadering van de commissie Vestigingsklimaat, afgelopen maandagavond, stond vrijwel geheel in het teken van de discussie over ‘Skaeve Huse’, waarvoor een nieuwe locatie wordt gezocht. Op de huidige plek, in Stappegoor, moeten de bewoners weg om plaats te maken voor de XXL-supermarkt die daar is gepland. In Skaeve Huse wonen mensen, die in een gewone wijk teveel overlast veroorzaken.
Vooraf aan de discussie werd eerst het woord gegeven aan acht insprekers, voor het merendeel bewoners van de wijk ’t Zand. Het college heeft namelijk aangegeven een duidelijke voorkeur te hebben voor de locatie Rueckertbaan 201, maar ook Dr.Deelenlaan en Dongenseweg 82 werden besproken. Dongenseweg 82, dat vlakbij de smaak- en geurstoffenfabriek IFF ligt, stuitte op bezwaren van dit bedrijf, dat door de komst van Skaeve Huse niet meer aan allerlei milieu-eisen voldoet en een woordvoerder van IFF kondigde dan ook aan naar de rechter te zullen stappen als de gemeente deze locatie zou kiezen. De kans dat IFF deze gang naar de rechter zou winnen, is vrij groot. Maar ook de andere twee locaties zijn niet ideaal en er zullen veel aanpassingen nodig zijn, zoals het plaatsen van geluidswallen en dergelijke.
Rueckertbaan 201 ligt tussen sporthal de Pelikaan en de velden van voetbalclub RKTVV. Een vertegenwoordigster van RKTVV, mevrouw Donders legde uit, dat zij op zich geen moeite heeft met de bewoners van Skaeve Huse, maar dat de levendigheid en drukte in de wijk, met sport, scouting en veel jeugd, niet de rust kan bieden die deze bewoners erg hard nodig hebben. Bovendien had zij te horen gekregen van de opleiding de Rooi Pannen, die elke week 100 kinderen laten gymmen bij RKTVV, dat deze school daarmee zou stoppen als de Skaeve Huse daar zouden komen. Een flinke aderlating van € 5000,- voor de vereniging, die het financieel nu al niet voor de wind gaat.
Behalve RKTVV en de scouting, zijn in deze wijk verschillende maatschappelijke voorzieningen te vinden, zoals het begeleid wonen door jonge ex‐gedetineerden van RIBW (de Sluis) en begeleid wonen van Amarant en Idris, waar bewoners in het verleden last van hebben gehad. Daarom zien veel bewoners de komst van nog een voorziening niet zitten en voelen zij zich steeds onveiliger in de wijk.
Mevrouw Zwierstra sprak de commissie toe namens woningcorporatie Wonen Breburg, die sinds 2007 het Skaeve Huse-project in Tilburg beheert. Haar voorkeur lag bij de locatie Dongenseweg, maar aan de Rueckertbaan zou het net lukken, al werd het krap. Ook gaf ze aan dat ze de gevoelens uit de buurt respecteerde maar dat deze vooral werden veroorzaakt door onbekendheid met de bewoners van Skaeve Huse. “Het gaat om bewoners die van de rechter een laatste kans krijgen, anders slapen ze onder de brug. Deze mensen hebben het al druk genoeg met zichzelf om te gaan zwerven of anderen lastig te vallen. Ik maak me daarom geen zorgen om de wijk ‘t Zand. De nieuwe locatie zal krapper worden, maar we denken dat we het daar wel kunnen vormgeven.” legde ze uit.
De onbekendheid met van Skaeve Huse precies is, werd bevestigd door Jan Heijman van de VVD: “Dit is het soort onderwerp waarbij je het nooit goed kan doen, er is altijd wel iemand tegen. Ik mis informatie over wat Skaeve Huse eigenlijk inhoudt.” Paulus Oerlemans (GroenLinks) vulde aan: “Ik heb nog niet één project meegemaakt waarbij bewoners stonden te juichen, ook bewoners van Stappegoor zeiden vijf jaar geleden: “Goed project, maar niet hier.” Skaeve Huse zijn hartstikke hard nodig, we zijn als gemeente verplicht om alle mensen op te vangen. Allemaal mensen die onze aandacht nodig hebben en ergens moeten wonen. Skaeve Huse heeft z’n nut bewezen. Vijf jaar geleden werden we ook uitgejouwd, nu zeggen de mensen in die buurt dat ze er geen last van hebben. Nu herhaalt zich dat weer. We hebben ervan geleerd. Ja, aanpassingen zijn nodig, waar dan ook. En “Niet hier” kennen we al. Je doet het nooit goed, want niemand wil het in de buurt en dus geeft het problemen.”
De meest gestelde vraag van raadsleden was, waar de lijst met 30 locaties van vijf jaar geleden gebleven was en of daar geen betere plekken op stonden dan de genoemde drie.
Wethouder Berend de Vries verwees naar een film op YouTube over Skaeve Huse in Tilburg…
…en antwoordde na een lange uitleg over mogelijkheden en alternatieve locaties, waarbij hij zich richtte naar de bewoners van ’t Zand op de publieke tribune:
“Ik snap het: eerst zien dan geloven. Ik ben er niet van overtuigd dat ik u vanavond kan overtuigen. We zullen met elkaar de dialoog moeten aangaan als we voor deze locatie kiezen. De ideale droomlocatie bestaat niet. Ervaring leert, dat afgezien van een enkel incident, het project Skaeve Huse op Stappegoor is goed gegaan. Daarom moeten we afspraken maken wat en hoe we het zullen gaan doen. Ik wil graag dialoog. Er is geen reden om te veronderstellen dat er grote problemen ontstaan op deze locatie. Gezamenlijk moeten we werken aan vertrouwen, dat is energie die ik er zelf in ga steken. Niet alleen praten, maar ook ingrijpen als het moet. Ik wil graag een groep nauw betrokken mensen uit de wijk voor direct overleg. We hebben nu ruim een jaar voor de verhuizing en ik hoop daarmee aan de slag te kunnen.”