Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuwe parkeerautomaten: persoonsgegevens worden zeven jaar bewaard

Tilburg gaat in de loop van 2017 de parkeerautomaten op straat vervangen. Bij de nieuwe automaten op straat is het niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen.

Parkeerders kunnen bij de nieuwe automaten pinnen en contactloos betalen (pinnen zonder pincode). Ook is het mogelijk om te betalen via een app op de mobiele telefoon. Volgens het persbericht van de gemeente Tilburg is betalen met pin of via een app veiliger. En het scheelt de gemeente onderhoudskosten.

2016-05-30 f17 Parkeerterrein P Invaliden parkeerplaats BesterdpleinIn parkeergarages kan wel met contant geld betaald worden. Met het invoeren van de nieuwe parkeerautomaten, verdwijnt het parkeerticket. Het invoeren van het kentekennummer volstaat. Teruglopen naar de auto met een kaartje behoort daarmee tot het verleden. Een parkeercontroleur kan alleen controleren of er betaald is en niet door wie. Alleen als er geen parkeergeld is betaald, kan de gemeente persoonsgegevens opvragen.

2015-07-11Parkeergarage-Koningsplein-Factorium-ParkerenVolgens de gemeente Tilburg komen de kentekens tijdelijk in een landelijke database, het Nationaal Parkeer Register een register dat wordt beheerd door Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten. Volgens deze organisatie worden na 13 weken de kentekens uit de transacties gewist.

Echter, alle financiële transactiegegevens, zoals onder meer bedoeld in de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR, artikel 52 en 53), worden bewaard conform de wettelijke termijnen en daarna vernietigd. Deze termijn is zeven jaar.

je-hebt-wel-iets-te-verbergen2Uit onderzoek van journalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) blijkt dat de Belastingdienst het recht heeft om alle transacties op te eisen van alle klanten die voor het parkeren betalen via een parkeerbedrijf. In hun publicatie ‘Vergeet de politiestaat. Welkom in de belastingstaat‘ van september 2014 en in hun boek ‘Je hebt wél iets te verbergen‘, dat in september 2016 uitkwam, tonen zij dat aan.

De Belastingdienst gebruikt deze gegevens onder meer om na te gaan of mensen niet teveel privé-kilometers rijden met een (lease-)auto die voor werk bedoeld is en of de wegenbelasting is betaald. Maar ook wisselt de Belastingdienst deze gegevens uit met tal van instanties, bijvoorbeeld voor opsporingsonderzoek of fraude-aanpak.

Door de introductie van ‘mobiel parkeren’ in 2014, is er in Tilburg een verschuiving gekomen in de manier waarop parkeergeld wordt afgerekend. Ruim 25 procent van de straatparkeerders voldoet het verschuldigde parkeergeld met apps als ParkMobile of YellowBrick.

Mobiele versie afsluiten