Er komt een Routekaart voor het Culturele Erfgoed van Tilburg. Dat heeft het college van Tilburg besloten.
Het college meldt in de besluitenlijst: ” Door het het vaststellen van de Routekaart Ruimtelijk Cultureel Erfgoed 2017-2019 starten we met een inspirerend proces met partijen in de stad.”
De Routekaart heeft volgens het college de volgende voordelen:
Het is een gezamenlijke route met het verhaal van Tilburg om het erfgoed toegankelijker in de schijnwerper te zetten. Tevens geldt de kaart als leidraad voor het opnieuw vaststellen van de cultuurhistorische waarden, waarbij het verhaal van Tilburg dient als grote inspiratiebron;
Daarnaast speelt het stimuleren van hergebruik en verduurzaming van monumenten een grote rol. Bovendien worden door het specifiek beschermen van monumenten er 100 ‘nieuwe’ gemeentelijke monumenten aangewezen.
Tenslotte is het belangrijk om de regelingen voor monumenten te vergemakkelijken om bijvoorbeeld muurschilderingen of kunstwerken te kunnen herstellen.
Naast de al beschermde monumenten zoals Goirkestraat, Wilhelminapark, Binnenstad en Udenhout komen onder andere de volgende stedelijke monumenten in aanmerking:
Pieter Postplein, Molenbochtplein, Enschot, Koningsoord, Theresiaplein, Bokhamer, NS Werkplaats, Noordhoek, Zorgvliet, Korvelseweg-Laarstraat, Besterdplein, het Zand en De Reit.
Ook horen ook de groenstructuren tot het verhaal van Tilburg, waaronder Wilhelminapark, Wandelbos, Landgoederen Bredaseweg, lintenstructuur en Reeshofpark.
De deelstukken de routekaart Cultureel Erfgoed worden in deelonderwerpen gezonden naar het college en ook deels naar de gemeenteraad.
Volgende link geeft het Verhaal van Tilburg in pdf-bestand
2 reacties
Voeg die van jou toe →Dag Hein, tja wat hoort er nou wel en wat niet bij cultureel erfgoed? De communicatie deskundigen van de gemeente hebben, wat dit aangaat blijkbaar geen last van een vernauwd blikveld én wellicht willen ze met het plaatje ook aangeven dat cultureel erfgoed, als het er op aan komt, zelfs gewapenderhand verdedigd moet worden én wat is er nou mooier dan dat het ene culturele erfgoed het andere culturele erfgoed kan beschermen en de veiligheid bieden om welig te tieren?
Groetn uut Almen, Arjen
Wat is dat voor een foto rechtsonder op de illustratie die helemaal bovenaan bij dit artikel staat? Er is militair materieel op te zien dat per trein station Tilburg passeert. Op de voorgrond een jongedame in een wit gewaad, die als een soort godin het wapentransport begeleidt. Daaronder de tekst: ‘T, a city that moves’. Deze foto is eerder gepubliceerd in de gemeentelijke glossy Tilburg Magazine. De foto stond toen bij een verhaal over de omvorming van vliegveld Gilze-Rijen tot een van de grootste militaire helikopterbasisen van Europa, een ontwikkeling die door Tilburg Magazine werd voorgesteld als een zegen voor de gehele regio Midden Brabant. Of de uitbreiding van de vliegbasis inderdaad een zegen is voor Tilburg en omstreken laat ik in het midden. Waar het nu om gaat is het volgende: wat bezielt de communicatiedeskundigen van de gemeente om in een publicatie over cultureel erfgoed deze geënsceneerde, militaristisch getinte foto te gebruiken ?