Site pictogram Tilburgers.nl

Nieuwe weefmachine TextielLab ideaal voor kunstenaars en ontwerpers

De nieuwe Dornier Weefmachine. Otobong-Nkanga en meesterwever  Stef Miero bekijken het patroon Foto: Textielmuseum Josefina Eikenaar

Sinds kort staat in het TextielLab in Tilburg een gloednieuwe, computergestuurde Dornier weefmachine van maar liefst drie en een halve meter breed.  De financiering kwam tot stand dankzij een bijdrage van de Rijksoverheid, die de werkplaats (Textiellab)  recentelijk opnam in de culturele basisinfrastructuur.

Met zijn ongekende breedte opent de machine een wereld aan nieuwe technische mogelijkheden voor (textiel)kunstenaars en ontwerpers. De internationaal vermaarde Nigeriaans-Belgische kunstenaar Otobong Nkanga heeft de eer om de nieuwe aanwinst in te wijden.

Otobong-Nkanga aan het werk op de nieuwe Dornier Weefmachine Foto: Textielmuseum –  Josefina Eikenaar

De nieuwe weefmachine stond al geruime tijd op de verlanglijst van het TextielLab, de professionele werkplaats van het TextielMuseum. Het lab heeft drie computergestuurde weefmachines, waarvoor de wachtlijsten steeds langer worden. “Met een vierde machine erbij bieden we niet alleen meer kunstenaars en ontwerpers een plekje aan in ons lab, ook breiden we het palet aan mogelijkheden enorm uit.” aldus Hebe Verstappen, hoofd van het TextielLab. “Door de breedte van de nieuwe machine wordt het bijvoorbeeld mogelijk om gigantische oppervlakten te weven, zonder naden. Kunstenaars kunnen nu echt dat grote gebaar maken.”

De internationaal vermaarde beeldend kunstenaar Otobong Nkanga (geboren in 1974 in Kano, Nigeria, woonachtig in Antwerpen) heeft de eer de nieuwe aanwinst van het TextielLab in te wijden. Nkanga zal een serie van vier wandkleden maken. Wat ze precies gaat doen, weet ze zelf nog niet. “Dat is het leuke. Ik ga de machine leren kennen, in nauwe samenwerking met Stef Miero, meesterwever bij het TextielLab. Spelen met garens, volumes en texturen. Kijken wat er gebeurt. Van de ene ontdekking naar de andere. Daar verheug ik me enorm op.” De vierdelige serie die Nkanga in het TextielLab zal maken, zal in het najaar van 2021 voor het eerst te zien zijn in haar solotentoonstelling in Kunsthaus Bregenz.

Het TextielMuseum is momenteel gesloten voor publiek. Het TextielLab is open voor ontwerpers en kunstenaars die werkdagen hebben geboekt. Bekijk de website voor actuele informatie over de bezoek- en openingstijden: www.textielmuseum.nl

Het TextielLab is een professionele werkplaats en kennisinstituut ineen. Een ontwikkelplek, waar alle state of the art machines en technieken, alsook expertise en kennis aanwezig zijn om vernieuwende textielprojecten te ontwikkelen. De mogelijkheid om in co-creatie met de beste ambachtsmensen en machines innovatief textiel te ontwikkelen, maakt het TextielLab een geliefde ontwikkelplek voor ontwerpers en kunstenaars over de hele wereld.

Zowel jonge talenten als gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland maken gebruik van deze proeftuin. Nkanga is al vele jaren trouw aan het TextielLab. ‘Ik krijg er alle ruimte en tijd om onderzoek te doen, om te experimenteren, om nieuwe materialen en technieken uit te proberen. Dat is voor mij enorm waardevol. Ook het contact met de mensen in het lab, de kennis die er aanwezig is, en de andere kunstenaars en ontwerpers die ik er ontmoet, brengen me enorm veel inspiratie.’

Per 2021 is het TextielLab in de Nederlandse culturele basisinfrastructuur (BIS) opgenomen. Deze rijkssubsidie, die het TextielLab voor vier jaar verzekert van extra inkomsten, wil het TextielLab gebruiken om een professionaliseringsslag te maken. Het lab zal de komende vier jaar niet alleen investeren in machines, maar ook digitaliseren, onderzoeksopdrachten en talentontwikkelingsprogramma’s ontwikkelen, symposia en masterclasses organiseren en versterkt inzetten op de functie als verbindende factor tussen kunstenaars en opdrachtgevers.

Het afgelopen jaar heeft het TextielLab als reactie op de wereldwijde covid-19 pandemie de werkprocessen in hoog tempo gedigitaliseerd. Ondanks de (reis)beperkingen konden kunstenaars hun textielprojecten bij het TextielLab gewoon continueren, digitaal of op een veilige manier in het lab.

Het TextielLab wordt structureel ondersteund door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (BIS), de provincie Noord-Brabant en de Gemeente Tilburg.

Mobiele versie afsluiten