maandag 22 april 2024

5 gedachten over “Niezers

 1. Hans toch, Tine toch. Ga nu niet zitten fitten op die foute arrogante burger die maar niet wil zien hoe hard jullie werken/hebben gewerkt in de raad, maar wel overal een mening over heeft en vervolgens niet gaat stemmen.

  Ik snap jullie teleurstelling over de lage opkomst, maar beschouw die alsjeblieft niet als dom blind zijn voor jullie harde werken. Dat jullie hard werken heb je overduidelijk gemaakt, Hans. Dat niet gaan stemmen overeenkomt met politici arrogant de nek aankijken, die onderbouwing zou ik weleens willen lezen, Tine.

  In plaats van op jullie, door hard werken versleten zetel neerkijken op het domme volk dat er niets van begrijpt (oké, dat staat er niet, maar die indruk bleef bij mij achter), zou een heldere analyse waarom mensen nauwelijks meer stemmen binnen dit belegen systeem dat bestaat vanaf 1918, meer op zijn plaats zijn. Dat geeft ook ruimte om de hand in eigen boezem te steken, na te denken over het systeem en of je daarin conformistisch wilt functioneren. Het boek ‘Tegen verkiezingen’ van David van Reybrouck geeft een aardige aanzet voor zo’n analyse.

  Solidaire groet.

 2. De PvdA is inderdaad aan de winnende hand geweest. Andere partijen, zoals SP en ONS hebben die beloning niet gehad. Een systeem als bij onze zuiderburen? Als je je daar registreert als kiezen moet je inderdaad gaan stemmen op straffe van een boete. Dat zou moeten werken, alleen registreert lang niet iedereen zich en worden zelden boetes uitgedeeld.
  Maar de opkomst is er wel hoger, en ook het politieke debat is feller. Dat lijkt vooral een oorzaak denk ik.

 3. Ik begrijp je reactie niet Anne. De PvdA hoort met 3 zetels bij de winnende partijen. Hans vindt het terecht heel zorgelijk en frustrerend dat raadsleden dag in dag uit zich het vuur uit de sloffen lopen en als de burger dan gevraagd wordt om een keuze te maken ze met de nek worden aangekeken. Beetje arrogant van die burger toch ?

 4. Triest inderdaad. Riskant misschien, maar het zou interessant zijn om te zien wat er gebeurt als in Nederland, gelijk aan België, een verplichting bestond om te stemmen, op straffe van een hoge boete.
  Er kon dit jaar verdorie op drie dagen (!) worden gestemd en nog komt een zo hoog percentage niet.
  Ik ben benieuwd naar uw gedachten over bovenstaand idee….

 5. “Om wat voor reden dan ook. Men bleef massaal thuis.
  Want ze lieten niets van zich horen, die vele honderden ‘betrokken burgers’, die een referendum hadden gewild over de plannen met Wijkevoort. En al helemaal niet degenen die steeds maar roepen ‘dat het toch niks uitmaakt’ als je gaat stemmen. Burgers voor wie politieke partijen het vuur uit de sloffen lopen om een wijkgebouw voor elkaar te krijgen in bijvoorbeeld Tilburg Zuid. Ze bleven weg. Het levert de politieke partij geen zetel meer op, sterker nog: juist zij verloren aanhang. En toch bleef die partij blij dat hun inzet voor een buurthuis resultaat opleverde, voor de bewoners”.

  Waar haal jij die feiten vandaan? Ik vind het nogal een verkeerde bewering en inzicht. Ik lees vooral jouw teleurstelling voor de uitslag van de PvdA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *