Site pictogram Tilburgers.nl

Night University 2015, eendaags festival op de campus van Tilburg University

night universityOp donderdag 1 oktober 2015 organiseert Tilburg University in samenwerking met de gemeente Tilburg het evenement Night University. Dit jaarlijks terugkerende festival sluit aan op de landelijke wetenschapsweek 2015

Night University is een eendaags festival op de campus van Tilburg University met bekende sprekers en artiesten, workshops en nachtcolleges van hoogleraren en studenten, voorstellingen van kunstenaars, muzikanten en performers vanuit de stad, minicolleges en bijzondere horeca.

Het evenement is voor iedereen gratis toegankelijk. Tilburg University wil met Night University op een laagdrempelige, toegankelijke manier laten zien wat voor wetenschap zij in huis heeft. Dit jaar staat het festival in het teken van: De kermis in ons brein, Breinkermis.

Het ervarende brein voert bezoekers langs onder andere het Babylab (hersenonderzoek bij jonge kinderen), Pecha Kucha (wetenschap uitgelegd in 20×20 seconden) de kunstroute Look Twice, het Digilab (hands-on wetenschap met 3D-printers, Oculus Rift-brillen en greenscreens) en de Junior Night University, speciaal voor bezoekers van 9-14 jaar waar breinkrakers, wetenschappelijke attracties en suikerspinnen centraal staan (ouders zijn welkom!).

Het creatieve brein laten zien waartoe ons brein in staat is. In de Dante’s poetry purgatory bezoeken deelnemers de hemel en de hel en worden zij in workshops gestimuleerd om norm-overschrijdende gedichten te schrijven. Doe mee aan de Ondernemersexperience: schuilt er in jou een ware ondernemer? Of ontmoet ondernemers in het wild. Tijdens de ondernemerspitch overtuigen ondernemende studenten het publiek van de waarde en het belang van hun bedrijf. Het publiek bepaalt welke ondernemer met de winst naar huis gaat! Daarnaast zijn er onder andere films van studententheater de Koffer, een compilatievoorstelling van muscialvereniging OnStage, workshops voor kinderen door Books4Life, schrijfworkshops, een hilarische powerpointkaraoke en geeft Billie Rodney Acoustic (Bie van Landeghem) een optreden. Acteur en schrijver Herman Koch laat zich interviewen en geeft een unieke kijk in zijn bijzondere, creatieve en veelzijdige brein.

Het doorgedraaide brein omvat programma’s die laten zien hoe het misgaat en wat we daar aan kunnen doen. In Zien met de oren toont Jean Vroomen met illusies aan hoe we worden bedrogen door ons eigen brein. Metta de Noo spreekt over neuroloog Jansen Steur en de vraag of hij mogelijk zelf slachtoffer is van een hersenaandoening. Het programma Neuromythen laat zien hoe er onjuiste visies ontstaan in bijvoorbeeld het onderwijs omdat we (te) weinig weten over het functioneren van onze hersenen en het systeem Neuroptimal van Christina Rompa laat bezoekers een neurofeedbacktraining ervaren. Daarnaast zijn er interactieve presentaties van Sylco Hoppenbrouwers, Arie Rommers met zijn bionische hand Bebionic3, Eric Postma over leugendetectie, en is er een debat over discriminatie bij de politie.

Het buitengewone brein bevat programma’s waarin het excellerende brein wordt uitgelicht. Programma’s over denksport, nieuwe vormen van sociale arrangementen, meerdere programma’s van Food for Thought, ABC, AIESEC, Integrand, Unipartners, Kweek Communicatie en het Unlimited World Café, zijn slechts een greep uit deze programma-onderdelen!

Bekijk hier het gehele programma:

breinkermis

Mobiele versie afsluiten