Site pictogram Tilburgers.nl

Night University op 3 oktober: verleiding

Op donderdag 3 oktober 2019 vindt het jaarlijkse wetenschapsfestival van Tilburg University weer plaats; de Night University. Vanaf 18.30 uur opent de universiteit haar deuren voor iedereen die nieuwsgierig is naar wetenschap en maatschappij. De bezoeker heeft de keuze uit 75 presentaties, workshops, rondleidingen, debatten, interviews, experimenten en culturele optreden. Het thema is dit jaar ‘Temptations’. De toegang is gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

Het draait deze ‘nacht’ vooral om verleidingen, in de breedste zin van het woord. Waardoor kom je in de verleiding? Kun je nog nuchter nadenken als je in de verleiding bent? En hoe verleid je mensen tot gewenst gedrag? Er zijn sessies over hoe je verleidingstactieken kunt inzetten voor een klimaatvriendelijke levenswijze; voor gezonde keuzes in de supermarkt; en hoe je kiezers voor je kunt winnen.

Uiteraard komen ook problematische verleidingen aan bod zoals sportdoping, criminaliteit, alcohol, hebzucht en vreemdgaan. Burgemeester van Breda Paul Depla en bestuurskundige Pieter Tops gaan in op de vraag waarom criminaliteit en ondermijning hier zo goed gedijen. Schrijver en columnist Peter Buwalda gaat in gesprek over de verleidingen van de schrijver, de verleidingen van het schrijven en de schrijver als verleider. Marcel Zeelenberg zal spreken over de psychologie van de hebzucht. Aafke Romeijn zal als kersverse ‘writer in residence’ een optreden verzorgen, in aanloop op het onderzoekslab voor masterstudenten dat ze komend collegejaar zal leiden.

Ook is er ruime aandacht voor de online samenleving. Hoe kun je data nog slimmer gebruiken om online verkoop te stimuleren? Wat doet Instagram met je zelfbeeld? Delen mensen hun geheimen liever met een chatbot dan met een priester? En de bezoekers van het festival kunnen meedoen aan ‘The Social Sorting Experiment’ van het Smartphone Orchestra, waarbij het publiek op een bijzondere manier de invloed van klik- en like-gedrag ervaart.

Bonte avond
Er zijn deze hele avond diverse ‘labs’ open waar de bezoeker kan ervaren hoe er onderzoek wordt gedaan. En bezoekers kunnen deelnemen aan ‘serious games’, hierin staat het spelenderwijs krijgen van inzicht centraal. Behalve dat er volop kennis gemaakt kan worden met de Tilburgse mens- en maatschappijwetenschappers laat de campus zien dat het ook cultureel bruisend is. Er kan worden deelgenomen aan theater- en dansworkshops en aan kunst- en architectuurrondleidingen. Verder is er podium voor muzikaal, theatraal en dichterlijk talent.

Speciale programma’s voor jongeren
Tilburg University laat tijdens Night University ook graag jongeren kennismaken met wetenschap. Voor vwo-scholieren die een profielwerkstuk moeten maken is een speciale route uitgezet. En voor kinderen van 9 tot 14 jaar is er tijdens Junior Night University veel te ontdekken in een speciaal samengesteld programma met mini-lezingen door wetenschappers en workshops.
Meer onderwerpen en programmaonderdelen zijn te vinden op de website van Night University. De officiële opening wordt verricht door burgemeester Theo Weterings van de gemeente Tilburg.

Mobiele versie afsluiten