Site pictogram Tilburgers.nl

Niko de Wit krijgt Tilburg Trofee

Niko de Wit spreekt de gemeente raad toe in 2015 Foto: Paula Anguita

Vrijdag 28 augustus 2020 ontving kunstenaar Niko de Wit de Tilburg Trofee. De Wit (72) is dit jaar 50 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar en ter ere van dit jubileum is er een tentoonstelling met een overzicht van zijn oeuvre te zien in Gallery Luycks. Niko Wit ontving de Tilburg Trofee uit handen van wethouder van Cultuur Marcelle Hendrickx,

Niko de Wit, in 1948 in Bergen op Zoom geboren en sinds 1970 woonachtig in Tilburg, is als kunstenaar van grote betekenis geweest voor de stad. Niet alleen studeerde hij hier van 1967 tot 1975 voor teken-en handvaardigheidsleraar aan de Fontys Academie voor Beeldende Vorming en kwam zijn uitgebreide en veelzijdige oeuvre in Tilburg tot stand, ook is hij hier op tal van andere manieren actief geweest.

Ontwerp Tilburg Trofee is van Niko de Wit

Het oeuvre van De Wit omvat reliëfs, bronzen portretten, abstracte penningkunst, kleiner autonoom werk en monumentale sculpturen in de openbare ruimte. Niko de Wit is een kunstenaar die in zijn zoektocht naar balans voortdurend de grenzen van het evenwicht opzoekt. Hij speelt in zijn werk met vormen door ze op verrassende wijze te combineren en te laten balanceren.

Kenmerkend voor het werk van De Wit is dat als het werk vanuit verschillende hoeken wordt bekeken, het steeds een ander beeld toont. Zijn werken zijn op veel verschillende plaatsen in Nederland te zien.

Het beeld van Willem Alexander van Niko de Wit werd in 2015 onthuld

In Tilburg staan drie van zijn monumentale werken in het publieke domein: Poort (binnenplein Carré), Getrapte toren (Udenhout) en Dansende schildpadden in de Muzentuin van Fontys Hogescholen. Daarnaast staat op de binnenplaats van het Cobbenhagengebouw van Tilburg University het werk Schild en Spie. Van zijn portretten zijn dat van Emmeline Pankhurst te zien in Daltonschool Helen Pankhurst in de Reeshof (beeld vervaardigd in 1987) en van Koning Willem-Alexander in de raadzaal van Tilburg (beeld vervaardigd in 2015).

Voor gemeente Tilburg ontwierp hij daarnaast onderscheidingen zoals de Paleispenning in 2006 en de Tilburg Trofee in 2014.

Met de Tilburg Trofee waardeert het college mensen met bijzondere verdiensten voor Tilburg en die zich hebben bewezen als ambassadeur van de stad.

Mobiele versie afsluiten